Тервел Пулев: Няма как жена да се изправи срещу мъж и да е равностойна

04 Авг 2024 19:03

Тервел Пулев даде ексклузивно интервю пред Дарик радио и dsport, в което коментира двубоя на Светлана Каменова срещу Ю Тин Лин от Китайско Тайпе, която бе дисквалифицирана заради неиздържан тест за пол на миналогодишното Световно първенство.

Пулев говори както за споровете около половото неравенство, на което станахме свидетели в женския бокс на Олимпийските игри в Париж, така и за спорното съдийство, което коства успеха на Каменова, а коментира и представянето на останалите ни боксьори във френската столица.

„Гледах мача и се опитах да го гледам безпристрастно, въпреки че със Светлана се познаваме, засичаме се в боксовата зала на националния отбор, когато тренираме. С нея си говорим дори, тя е много интересен човек. Това го изключвам, изключвам факта, че за това говори цялата общественост. Пишат ми хора, които ме питат това нормално ли е, всеки изразява някакво мнение и нагласа. Нагласата на хората е, че това е мегаскандал. Опитах се да изключа всички тези влияния и за мен Светлана спечели с малко този мач. Абсолютно безпристрастно го гледах, мисля, че със съвсем малко, но беше за Светлана този мач и не знам защо съдиите не ѝ го дадоха“, сподели безпристрастното си мнение за изхода на мача Тервел Пулев.

„По принцип в боксовите мачове, както в субективните спортове, където има съдийско отсъждане и съдийска оценка, винаги го има субективния елемент. Приели сме го, знаем го. Не е шахмат, където няма как съдията да се намеси. Тук се случва често, но тук влиянието от това, че цялата общественост говори за въпросната състезателка е състезател, няма преминат тест за полова идентичност. Със сигурност това влияе психологически на всички нас. На Светлана и на всички, които играят срещу този състезател“, заяви Пулев за допускането на боксов мач между биологична жена и жена, която не е издържала полов тест.

Пулев коментира и позицията срещу участието на боксьорките с неидентифициран пол на Олимпийските игри: „За мен това е голям скандал на Международния олимпийски комитет да дава право на спортни по отношение на пола си елементи и индивиди да се състезават там, където на тях им изнася, това е скандално. Олимпиадата, като най-големия спортен форум на планетата, трябва да има железни правила, както антидопингови, така и тези за полове. Това не е честно, няма как една жена да се изправи срещу един мъж и да е равносилна и равностойна на него. Дори и в шаха не го допускат, където има шах за жени и шах за мъже, а там физиката не играе роля. В спортове като бокс или други, където има единоборства, това е недопустимо“.

„За мен не би трябвало да е трудно. Тук случаят е по-широк, трябва малко по-задълбочено да се гледа за него, защото на тази състезателка и на другата от Алжир им бяха отнети медалите и бяха декласирани от Световното първенство по бокс за жени, което мисля, че в Делхи се е провело. Конфликтът между МОК и международната федерация по бокс за аматьори е явен, защото Международната федерация е отстранена и не се допуска тя да организира олимпийския турнир по бокс. Ок, с това сме съгласни, но защо състезателите, които са били наказани по обективни причини, били са декласирани от съответните категории, защо тук биват допускани безконтролно. Това трябва да се разгледа по-задълбочено, проблемът е по-широка. Слушах изказването на г-н Бах, който каза, че това са състезатели, които са родени като жени и да отгледани като такива и имат кариера в женския бокс. Те обаче, биват отстранени от съответните първенства, значи ние имаме история, която той не споменава. Споменава само, че са родени като жени, но след това се случва нещо и то променя настоящето на тези състезатели“, каза Пулев за призива на Светлана Каменова за тестване за пол на нейната съперничка от Китайско Тайпе.

По отношение темата за това, къде е мястото на транссексуалните в спорта, боксьорът ни заяви: „Тук става по-сложно и за мен. Аз не познавам всичките 72 пола или колкото бяха обявили, че съществуват, и самите хомосексуални хора, мъже и жени, които харесват себеподобния пол. Аз не ги разбирам, не мога да ги различа и назова, за мен това е една непонятна тема, не мога да я коментирам. Доколкото знам, самите състезателки, когато се провеждат състезания в България по бокс за жени и мъже, те ги правят успоредно, много от тях са хомосексуални. Много са лесбийки, както е разпространено, както се казва. Те спят с жени, не спят с мъже, кой каква роля играе в леглото, не мога да кажа. Нямам такъв опит и такива познания, не знам. Дали това влияе на спорта, това не мога да кажа, това трябва да кажат специалисти, които познават всичките 72 пола или колкото са. Темата е малко по-непонятна за мен и не мога да дам адекватен отговор, извинявам се“.

„За мен лично олимпийското движение и спортът се използват за някакви други движения. Вие сами може да си отговорите за кои движения става въпрос. Не знам защо и не знам кой го прави, но отстрани виждаме една опаковка. Откриването на тази Олимпиада беше скандално – мъже с бради и с женски гърди, облечени като жени. Беше нещо скандално, ненужно за спорта, ненужно изобщо за едни Олимпийски игри, които трябва да са посланик на спорта, да показват, че спорта трябва да е посланик за всички касти, за всички нива. Какво общо имат двата пола? Виждаме конфликта в мъжкия и женския бокс. Това са несравними вселени. Това отклонение на организаторите в Париж бе ненужно“, заяви бронзовият медалист от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. за промяната в олимпийското движение.

„Това днес, за мен лично, докато го гледах и се опитвах да си изградя мнение, дойдоха ми на акъла думите „Това не е бокс“. Т.е. самият спорт се видоизмени, защото вкараха жени в бокса и някои от тези жени не са точно жени. Светлана бе супер скандализирана, изнервена, тя също се опита да акцентира върху действия, които правеше нейния противник. На мен не ми беше много приятно да го гледам. Аз не се насладих на някакви боксови действия, това не бе съвсем бокс“, допълни Пулев.

Накрая той коментира българското представяне в мъжкия бокс на Олимпийските игри Париж: „Искам да кажа за Хавиер Ибанес, че много мъжки се би, много ме зарадва това момче искрено. Пролича си, че неговият стил е насочен към победата. Това, което липсваше на Рами Киуан, бе да търси победата. Хавиер бе наистина на място и му свърши отлична работа, защото не спря да търси победата. Бе в средна, в близка дистанция, никъде не даде пространство на японския си опонент дори за секунда да си помисли, че може да вземе този мач. Надявам се да продължава в този дух, да стигне до златото, защото той го заслужава. Това е стил, който може да извоюва победи“.