Реал Мадрид и Аталанта протягат ръце към Суперкупата на Европа

14 Авг 2024 07:42

Победителят в Шампионската лига Реал Мадрид и носителят на трофея в Лига Европа Аталанта излизат един срещу друг в двубой за Суперкупата на УЕФА. Мачът във Варшава започва в 22:00 часа и ще бъде ръководен от Сандро Шерер от Швейцария.

Кралският клуб надделя над Дортмунд през месец май и за 15-и път покори европейския връх. Бергамаските пък сложиха край на уникалната серия на Леверкузен и триумфираха с първия си трофей в европейските клубни турнири. 

Реал до момента има пет суперкупи на Европа във витрината си, с колкото са и Барселона и Милан, и ако днес спечели, ще стане първият клуб с шест такива трофея. Аталанта има едва два значими трофея в историята си, като трябваше да чака 61 години за втория от тях. Бергамаските са 41-вия отбор, който ще играе в мача за Суперкупата.

Статистиката показва, че носителят на трофея от Шампионската лига е печелил Суперкупата в 10 от последните 11 издания. Единственото изключение в този период е именно отборът на Реал, който през 2018 година губи от Атлетико Мадрид с 2:4 в Талин.