Ландо Норис спечели Гран При на Сингапур

22 Сеп 2024 16:57

Пилотът на Макларън Ландо Норис наложи тотална доминация в състезанието за Гран При на Сингапур и спечели третата си победа в кариерата във Формула 1.

Трикратният световен шампион Макс Верстапен (Ред Бул) финишира на втора позиция с изоставане от цели 20.9 зад Норис, а подиума оформи Оскар Пиастри (Макларън).

Джордж Ръсел с Мерцедес завърши четвърти, а пети се нареди пилотът на Ферари Шарл Льоклер.

Топ 10 допълниха Люис Хамилтън (Мерцедес), Карлос Сайнц (Ферари), Фернандо Алонсо (Астън Мартин), Нико Хюлкенберг (Хаас) и Серхио Перес (Ред Бул).

Старт за състезанието:

Страхотен старт за Ландо Норис! Британецът тръгна уверено от полпозишън, докато Макс Верстапен се забави малко, което позволи на Люис Хамилтън да се изравни с него още преди първия завой. Въпреки това, Хамилтън не успя да направи решителна атака, а след първата обиколка няма промени в топ 7. Норис продължава да води колоната, докато битката зад него се нажежава.

Обиколка 2/62: Норис записва най-бързата обиколка от началото на състезанието - 1:38.480.

Обиколка 6/62: Верстапен увеличава темпото и намалява разликата до Норис на под 2 секунди. След тях са двата Мерцедеса, Пиастри, Хюлкернберг, Алонсо и Льоклер.

Обиколка 9/62: Разликата между двамата лидери започва да се увеличава и вече е 3,8 секунди, преди да започнат първите спирания в бокса.

Обиколка 11/62: Даниел Рикардо е първият пилот, който влиза в бокса и слага средно твърдите гуми, а преднината на Норис пред Верстапен вече е 6 секунди.

Обиколка 14/62: Карлос Сайнц с Ферари влиза в бокса. След лошия старт на състезанието той ще опита пресичаща стратегия. Сайнц настъпи бялата линия при влизането в пита и може да бъде наказан.

Обиколка 18/62: Пръв от лигерите - Люис Хамилтън влиза в бокса и излиза на 13-ото място с нови твърди гуми.

Обиколка 27/62: Люис Хамилтън изглежда има проблем с колата, след като беше изпреварен от Юки Цунода, а разликата между Норис и Верстапен се увеличи на 22 секунди.

Обиколка 30/62: Макс Верстапен влиза в бокса и излиза точно зад Шарл Леклер, с нови твърди гуми.

Обиколка 31/62: Ландо Норис влиза в бокса от лидерската позиция и излиза отново начело на колоната, с нови твърди гуми

Обиколка 32/62: Верстапен успешно изпревари Льоклер и вече е трети, зад пилотите на Макларън. Пиастри обаче ще трябва да влизе в бокса, което може да промени динамиката в състезанието.

Обиколка 37/62: Вълнуваща битка между Шарл Льоклер и Джордж Ръсел за четвъртото място. Льоклер обаче влезе в бокса и отстъпва позицията на Ръсел и новите гуми излиза на 8 място, зад Фернандо Алонсо.

Обиколка 38/62: Последният от лидерите, Оскар Пиастри, влиза в бокса и с новите гуми излиза на пета позиция, точно зад двата Мерцедеса. След всички спирания Норис води пред Верстапен, Ръсел, Хамилтън, Пиастри, Сайнц, Алонсо и Льоклер.

Обиколка 40/62: Страхотна маневра от Оскар Пиастри, който успява да изпревари Люис Хамилтън и се качва на четвърто място! Австралиецът ще се опита да се пребори за място на подиума.

Обиколка 46/62: Оскар Пиастри буквално лети по пистата! Той успява да изпревари и Джордж Ръсел и вече е на трето място зад Норис и Верстапен.

Обиколка 57/62: Шарл Льоклер ще се опита да изпревари Джордж Ръсел за четвъртото място, а времето намалява – остават само 5 обиколки до края на състезанието.

 

Изображение