Израел отвръща на удара: Ракети удариха обект в Иран

19 Апр 2024 07:20

Израел атакува Иран, ракети удариха обект в Иран, съобщи телевизия Ей Би Си, позовавайки се на американски служител, докато иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната.

Атаката идва дни след като Иран изстреля стотици дронове срещу Израел, предаде Ройтерс.

Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град Исфахан, но причината не беше оповестена. Иран спря полетите над Исфахан, Шираз и Техеран, съобщиха държавните медии.Няколко ирански ядрени обекта се намират в провинция Исфахан, включително Натанц, който има централно място в иранската програма за обогатяване на уран, уточнява БТА.

Иранската държавна телевизия съобщава, че около половин час след полунощ три дрона са били засечени в небето над централния град Исфахан. Системите за противовъздушна отбрана са били активирани и дроновете са свалени в небето.

На сайтове за проследяване на самолети се вижда как те заобикалят град Исфахан. Градът се намира на около 350 километра южно от столицата Техеран. Ядрените обекти не са засегнати, съобщава държавната телевизия. Сирените бяха задействани в Северен Израел, но от израелската армия съобщават, че е било фалшива тревога.

ABC News цитира местни източници, които съобщават за експлозии в Исфахан, в провинция Ас-Сувейда в Южна Сирия и в района на Багдад и провинция Бабил в Ирак рано тази сутрин. В събота Иран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел. От Техеран обявиха, че нападението е в отговор на удар срещу иранското консулство в Дамаск. 99% от дроновете и ракетите бяха свалени от израелската противовъздушна отбрана.

Тел Авив обеща да отвърне на иранската атака. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Близкият изток е в момента на "максимална опасност", а Иран заяви пред Съвета за сигурност, че Израел трябва да бъде принуден да спре военните действия срещу иранските интереси в региона.

Нападението съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей, който днес навършва 85 години. Няма информация при атаката да има жертви или ранени граждани.