Нагорни Карабах: Азербайджан поиска капитулация

20 Сеп 2023 09:28

Военната операция на Азербайджан в спорния с Армения регион Нагорни Карабах продължава втори ден, след като във вторник властите в страната започнаха "антитерористична" операция. Баку обяви, че няма да я спре, докато етническите арменски сепаратисти не се предадат, предаде Би Би Си.

На страната на Азербайджан застана Турция. Вчера президентът Реджеп Таип Ердоган заяви от трибуната на ООН:

"Подкрепяме стъпките, поети от Азербейджан, с която действаме заедно под мотото "една нация, две държави", да защити своята териториална цялост".Напрежението в Южен Кавказ е високо от месеци около сепаратисткия анклав.

За последен път Азербайджан и Армения воюваха преди три години.

Регионът е като цяло международно признат като принадлежащ на Азербайджан, но населението му е предимно арменско.

Посредничество в конфликта предложи Иран.След като преди няколко дни иранският министър на отбраната Мохамед Реза Ащиани предупреди за опасност от война в региона, вчера говорителят на външното министерство в страната Насер канаани призова за прекратяване на огъня и поддържане на споразумението от 2020 г., предаде ДПА.

В изявление от сряда сутринта азербайджанското министерство на отбраната заяви, че военно оборудване, принадлежащо на арменските въоръжени сили, е било "неутрализирано", включително военни превозни средства, артилерийски и противовъздушни ракетни установки.

Във вторник Баку нареди на "незаконните арменски военни формирования" да предадат оръжията си и да разпуснат "незаконния си режим".

Азербайджан и Армения за първи път започнаха война в началото на 90-те години след разпадането на Съветския съюз. След това през 2020 г. Азербайджан си възвърна районите във и около Нагорни Карабах, преди да бъде договорено примирие, наблюдавано от руски миротворци.

Във вторник етническите арменци в Карабах призоваха за прекратяване на огъня и за започване на преговори. Но от азербайджанския ултиматум стана ясно, че целта на Баку е да завърши завладяването на планинския анклав.

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини Азербайджан, че започва сухопътна операция, целяща "етническо прочистване".

Стотици арменски протестиращи, разочаровани от реакцията на страната си, снощи влязоха в сблъсъци с полицията пред парламента в Ереван, като осъдиха своя лидер като предател и го призоваха да подаде оставка.

Азербайджан заяви, че преговорите могат да започнат в град Евлах, който се намира на около 100 км северно от регионалната столица на Карабах Ханкенди, наричана от етническите арменци Степанакерт.

Main Menu