120 000 етнически арменци напускат Нагорни Карабах

24 Сеп 2023 19:35
120 000 етнически арменци напускат Нагорни Карабах БГНЕС

120 000 етнически арменци ще напуснат Нагорни Карабах и ще се завърнат в Армения, тъй като не желаят да бъдат част от Азербайджан. Това предаде агенция Ройтерс.

Нагорни Карабах е територия, международно призната като част от Азербайджан, но останала извън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз. Пограничните конфликти в региона между двете страни не са рядкост. При последния такъв арменците бяха принудени да обявят прекратяване на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова военна операция на много по-голямата азербайджанска армия.Азербайджан посочи, че ще гарантира правата на етническите арменци в Нагорни Карабах и ще интегрира региона. Етническите арменци обаче предпочетоха да напуснат и да се върнат в Армения.

Нашият народ не иска да живее като част от Азербайджан. Деветдесет и девет и девет процента предпочитат да напуснат нашите исторически земи", заяви Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах. По думите му не е ясно кога карабахските арменци ще се придвижат по коридора Лачин, който свързва територията с Армения.

Напускането на арменците може така да промени деликатния баланс на силите в региона на Южен Кавказ, район населен с различни етноси, където Русия, Съединените щати, Турция и Иран се борят за влияние.

Main Menu