Байдън: Аз управлявам света!

06 Юли 2024 08:26

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че само той е в състояние да устои на руския президент Владимир Путин, да сдържи Китай и да запази НАТО като единна структура.

„Аз не само водя предизборна кампания, но и управлявам света. Аз се противопоставям на Путин“, заяви американският лидер в интервю за телевизия ABC, като добави, че по-рано в петък е успял да разговаря по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и новия ръководител на британското правителство Кийр Стармър,

Така президентът на САЩ отговори на въпроса на водещия дали е готов да се подложи на независим медицински преглед, включително тестване на умствените му способности, и да публикува резултатите. „Издържам този тест всеки ден във всичко, което правя“, каза Байдън.Водещият също попита американския лидер дали, ако спечели изборите през ноември, ще може да ръководи страната още четири години, предлагайки да говорят не за предишните заслуги на Байдън, а за това какво може да постигне в бъдеще. „Джордж, аз съм човекът, който събра НАТО, това е бъдещето, никой не е мислил, че аз мога да го разширя, никой не е мислил, че това може да се случи“, заяви президентът, без да обясни точно какво има предвид.

Байдън спомена за създаването през 2021 г. на AUKUS, партньорство за сигурност между правителствата на Австралия, Обединеното кралство и САЩ, като едно от постиженията си в най-високата държавна служба. „Аз съм човекът, който накара 50 страни, не само в Европа, но и извън Европа, да помогнат на Украйна“, продължи Байдън. Освен това той твърди, че е осигурил увеличаване на японските разходи за отбрана, както и инвестиции в производството на полупроводници в Съединените щати от Република Корея.

"Кой друг може да обедини НАТО така? Кой може да запази тихоокеанския басейн в този вид, Китай? Кой друг може да направи това?" - каза Байдън, завършвайки интервюто.