11 септември 2001 г. - Денят, който промени света

11 Сеп 2024 08:56

Датата 11 септември 2001 г. оставя неизличима следа в съвременната история на света. В ранните часове на деня в САЩ - в Ню Йорк, Вашингтон и край град Шанксвил в щата Пенсилвания, са извършени четири координирани терористични атаки, осъществени от последователи на международната терористична организация "Ал Каида", ръководена от саудитския милиардер Осама бин Ладен.

Терористи камикадзета отвличат четири пътнически самолета на авиокомпаниите "Американ еърлайнс" и "Юнайтед еърлайнс", като два от тях се врязват в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, третият - в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият се разбива край град Шанксвил в щата Пенсилвания.

 

Първият самолет на авиокомпанията "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис, се врязва в Северната кула на Световния търговски център в 8:46 ч. местно време. Северната кула, обхваната от пожар, причинен от сблъсъка със самолета, рухва в 10:28 ч. местно време.

 

Вторият самолет на авиокомпанията "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис, се врязва в Южната кула на Световния търговски център в 9:03 ч. местно време, която рухва в 9:59 ч. местно време. В 9:37 ч. местно време самолет на "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис, се врязва в сградата на Пентагона във Вашингтон, при което загиват всичките 64 души на борда и 126 души, намиращи се в сградата.
В 10:03 ч. местно време самолет на "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разбива край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуват срещу похитилите го терористи и осуетяват намеренията им.

 

В деня на атаките, както и в следващите дни, агенцията предава хиляди информации, защото атентатите засегнаха всички сфери на живота. В емисиите виждаме разкази за различни човешки съдби, белязани от атентатите, сполетели САЩ и света на 11 септември преди 23 години.

Първото съобщение е излъчено в емисия “Международна информация” малко след 16:00 ч.:

 

Два самолета са се блъснали в сградата на Световния търговски център в Ню Йорк

 

Ню Йорк, 11 септември 2001 г. Два самолета в интервал от 18 минути се блъснаха в двукорпусната сграда на Световния търговски център в Ню Йорк тази сутрин малко преди 9.00 ч. местно време /16,00 ч българско време/, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от световните агенции. Според очевидци два големи отвора зеят в горната част на 110-етажната сграда и от тях излиза черен дим. Засега няма сведения за пострадали.

***

Следва информация за атаката във Вашингтон:

 

Самолет се разбива край Пентагона. Западното крило на Белия дом е евакуирано поради заплаха от тероризъм

 

Вашингтон, 11 септември 2001 г. Самолет се е разбил край сградата на Пентагона във Вашингтон и Западното крило на Белия дом е евакуирано поради заплаха от тероризъм, съобщи АП.

 

***

Източник: Българска телеграфна агенция

Малко след ударите срещу двете кули на Световния търговски център започва срутването им, същата е и съдбата на част от сградата на Пентагона:

 

Срутва се едната кула на Световния търговски център в Ню Йорк, всички самолети на територията на САЩ приземени

 

Ню Йорк, 11 септември 2001 г.

 

Едната кула на Световния търговски център в Ню Йорк се срути, предадоха световните агенции, цитирайки Си Ен Ен, която показа събитието на живо. Федералното управление за авиация на САЩ нареди на всички граждански самолети да не излитат, а тези, които са вече във въздуха, да се приземят в най-близкото летище, предаде АП.

 

***

Част от Пентагона рухна след разбиването на самолет в сградата

 

Вашингтон, 11 септември 2001 г. След разбиването на самолет в министерството на отбраната на САЩ част от сградата рухна, предадоха световните агенции. Малко преди това Федералното бюро за разследване бе съобщило, че неидентифиран самолет се насочва срещу Пентагона. (…)

Лондон, 12 септември 2001 г. Астронавти на борда на Международната космическа станция /МКС/ видели дима и облаците прах, причинени от експлозията в Световния търговски център в Ню Йорк пише “Спейс флайт нау”.

 

МКС прелетяла отгоре малко след атаките в Ню Йорк и Вашингтон. Командирът на станцията Франк Кълбъртсън докладвал на наземните диспечери, че членовете на екипажа му ясно видели как от Манхатън се надигат тъмни облаци прах и дим, причинени от отломките на експлозията.

"Докато летяхме над щата Мейн, виждахме Ню Йорк сити и облаците дим, причинени от експлозията. Всичките ни мисли и молби в този момент бяха отправени към хората, които се намираха долу", каза Кълбъртсън. "Надявам се, че отговорните за терористичната атака лица ще бъдат заловени и ще им бъдат предявени обвинения възможно най-скоро", добави още той. (…)

Шанксвил, Пенсилвания, 13 септември 2001 г. Малко преди отвлеченият във вторник самолет на “Юнайтед Еърлайнз” да се разбие край Питсбърг, пътниците на борда научили за нападенията срещу Световния търговски център и вероятно са се опитали да окажат съпротива на терористите и да предотвратят поразяването на друга цел, предаде Асошиейтед прес.

 

Властите все още не са разкрили дали е имало борба на борда и не е ясно коя е причината самолетът да се разбие. Но някои от жертвите са успели да телефонират на близките си и да кажат, че са се опитали да възвърнат контрола над самолета.

 

31-годишният Джеръми Глик се обадил на жена си Лиз. Тя го свързала със службите за спешна помощ, които му казали за атаките в Ню Йорк. Джеръми и останалите разбрали какво става и решили, че ако са обречени да умрат, по-добре е да се бият, споделил чичото на Глик, Том Краули.
Си Ен Ен съобщи, че е получила частични записи на разговор от самолета, засечен от наземни диспечери. Те чули как някой крещи в пилотската кабина: "Махайте се оттук!" Това било повторено, а по-късно глас казал на развален английски: "Има бомба на борда. Говори капитанът. Останете по местата си. Има бомба на борда. Запазете спокойствие. Ще изпълним исканията им. Връщаме се на летището." (…)

 

Сигурен съм, че планът не е бил самолетът да падне някъде в Пенсилвания. Целта е бил Вашингтон, заяви сенатор Джон Мърта. Но някой на борда е направил героичен опит да отклони самолета от населените райони. (…)

***

 

 

***

Президентът Буш повдига духа на спасителните екипи в Манхатън

 

Ню Йорк, 15 септември 2001 г. Президентът на САЩ Джордж Буш повдигна духа на спасителите, които продължават да търсят оцелели хора под руините на Световния търговски център в Ню Йорк, като се изправи върху куп отломки, грабна мегафон и е се закани, че Америка ще отмъсти на атентаторите, предаде ДПА.

 

Източник: Българска телеграфна агенция