Вирусните инфекции сред децата плавно нарастват, по-тежко боледуват кърмачетата

30 Ное 2023 12:44

 

Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две седмици постепенно нараства. Въпреки че все още по-голяма част от боледуващите се обслужват в доболничната помощ, отбелязва се и увеличение на постъпващите за лечение в педиатричното ни отделение, заяви началникът на отделението в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Анеса Георгиева. Медиците в лечебното заведение очакват пика на заболеваемост от сезонни вирусни инфекции, включително грип и Ковид, в края на януари и началото на февруари. Тогава се предполага, че ще настъпят евентуални усложнения, нуждаещи се от болнично лечение.
Все още, сега и до началото на декември, незасегнатите деца и техните родители, биха могли да се имунизират със съответните противовирусни ваксини, каза завеждащата. Профилактика при децата може да се направи и преди това /август, септември/ с противобактериални ваксини и други имуностимулиращи средства, разбира се само по лекарско предписание, добави още тя.
Симптомите, с които децата търсят помощ в Педиатрията на болницата, са висока температура, хрема, кашлица, болки в гърлото и главоболие при по-големите деца. Все още не са изключени симптоми от стомашно-чревния тракт, като повръщане и диария, които бяха особено характерни в началото на сезона.
От постъпилите в стационара преобладават кърмачетата, като при тях инфекцията протича по-тежко. Обичайно, засегнати са всички деца в семейството, но при по-малките по-често се налага болнично лечение.
Най-много усложнения от вирусните респираторни инфекции са пневмонии и бронхиолити. Много важно условие те да бъдат предотвратени е навременното и адекватно лечение, което може да бъде прецизирано само от лекар.
Д-р Георгиева припомни още, че при наличие на симптоми на вирусна инфекция, всеки трябва да посети личния си лекар, да не ходи болен на работа, а децата – на градина и училище, както и да не се провежда самолечение.