Земеделци излизат на протест пред Министерски съвет във вторник

12 Фев 2024 13:08
Земеделци излизат на протест пред Министерски съвет във вторник БГНЕС

Утре в 11.00 часа земеделци излизат на протест пред Министерския съвет (МС).

Това стана ясно от пресконференция на част от браншовите организации в земеделието, които искат оставката на аграрния министър Кирил Вътев. Те се заканиха, че протестът няма да е мирен и предварително се извиниха на българските граждани за неудобството, което ще им създадат.Земеделците не прогнозираха какво ще се случи утре пред МС.

Те обявиха, че не приемат подхода на Вътев да обявява за нелегитимни по-голяма част от организациите в бранша. Освен това са сформирали Инициативен комитет за спасяване на българското земеделие. Според тях Кирил Вътев легитимирал няколко послушни организации, които можело да бъдат лъгани и да бъдат умишлено противопоставяни на останалите. Те искат оставката му, защото за 9 месеца не успял да прокара нито една идея или политика. Земеделците са недоволни от средствата за сектора за 2024 година. Осигурените едва 150 милиона лева за секторите плодове, зеленчуци и животновъдство били крайно недостатъчни. Те искат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта.

Венцислав Върбанов каза, че те не са допуснати на преговорите под предлог, че не са истински и удобни. Свидетели сме на безпрецедентен случай министър да разделя сектора по такъв начин, коментира той. 300 000 са селскостопанските производители в техните организации, както и производителите на 80% от млякото и 30% от зърното в страната. Нашите асоциации са над 20 години в тази сфера, обясни бившият земеделски министър.

Организациите искат двойно увеличение на тъй. нар. "украинската помощ". Настояват още да се премахне данъкът върху субсидиите за 2024 година. Земеделците искат премиерът Николай Денков да излъчи консенсусна личност, която да представи промяна в Стрегическия план. Властта също така да излезе с национална позиция за промяна в Зелената сделка. Освен това те настояват да се промени определението за активен фермер.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, отрече, че организациите не искат диалог. Той представи папка с едностранната кореспонденция с МЗХ. Имаме последователни искания, които целят да запазят българското животновъдство и земеделие, подчерта Зоров. Защитаваме нашите интереси и няма да се преклонна пред никого, категоричен бе той и обвини властта в липса на държавност. Не сме съгласни със 150 милиона лева за чувствителните сектори, подчерта Зоров. Искаме конкурентна среда, настоя той. Искаме политики и прогнозируемост , допълни Зоров.Председател на "Обединени български животновъди", бе категоричен:" Ние сме легитимни ". И той представи папката с предложенията до земеделското министерство. Над 40 са техните предложенията за Стратегическия план. Ние сме заедно, колкото и да се опитва да ни разделя министър Вътев, отчете Синапов. Министърът излъгал земеделците и затова му искат оставката. Той отправи послание към политиците-да намерят точния човек, който ще ги изведе от кризата. Утре пред МС в 11.00 часа те започват национален протест. Този протест няма да бъде мирен, закани се Синапов.