Ангел Георгиев: Създавате условия, България да бъде залята от нелегални мигранти, със съмнително, криминално минало

26 Фев 2024 16:10

На провелия се Парламентарен контрол, народният представител от “Възраждане”, Ангел Георгиев зададе въпрос на Министър-председателя, във връзка с основателните притеснения и опасения на български граждани, по отношение на възможния мащабен проблем с нелегалните мигранти, които безапелационно сме се съгласили да приемем, в замяна на твърде съмнителни облекчения и преимущества и членство в така наречения “Въздушен Шенген”.

 

“В свое изказване в национален ефир, Председателят на Държавна агенция за бежанците у нас посочва, че шестте бежански центъра в България са запълнени на 75%, като общо в тях са настанени 2563 чужденци, търсещи закрила. Посочва се, че за миналата година у нас са подадени 22 515 молби за прием на мигранти, което е най-голям брой молби, откакто съществува Агенцията за бежанците. Тези обстоятелства създават напрежение в българските граждани, особено там, където са разположени мигрантските центрове в България - София, Харманли, Пъстрогор, до Свиленград, Баня и Нова Загора. Поради, почти пълния им капацитет, към момента и големия брой, регистрирали се у нас мигранти, само през миналата година”, посочи народният представител от “Възраждане”, Ангел Георгиев.

 

В тази връзка, той изиска информация от Министър-председателя - къде ще бъдат настанени, тези 22 515 бежанци, които са подали молби за убежище у нас, само за изминалата година.

 

Министър-председателят посочи, че стандартният подход и практика, които се прилагат в европейските държави, по отношение на нелегалните мигранти е такъв, но по никакъв начин не успокои съмненията и притесненията на българските граждани, свързани с потенциално опасната възможност, българските градове да бъдат залети от десетки хиляди нелегални мигранти, със съмнително и непроверено криминално минало и история.

 

“На практика, с новите регламенти и влизането на България в Шенген ще се получи така, че без значение, дали тези бежанци имат желание да се установят у нас, такова ще им се наложи и без значение, дали българската държава иска това, ние сме длъжни да спазим поетите ангажименти. Ще стане така, че ще има законово основание, тези 22 515 бежанци, всички, да бъдат настанени в България. Къде точно ще бъдат настанени, не става ясно. Но това е напълно очаквано, предвид потресаващото ниво на некомпетентност на Министър-председателят”, коментира Ангел Георгиев от “Възраждане”.