6 сигнала са подадени в МВР днес

09 Юни 2024 14:05

Изборният ден протича в нормална обстановка. Това обяви на брифинг изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Създадена е организации за нормално протичане на изборния ден, по думите му.16 000 служители на силовото ведомство са ангажирани с изборния процес. От тях 15 600 охраняват изборните секции. 11 800 секции се охраняват.

Останалите са конфигурирани в групи за реакция по проверки на евентуални сигнали за нарушения на изборните права на гражданите, посочи главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Няма да се допускат в секциите граждани с оръжие и предмети, които могат да наранят някого. Няма да се допускат и с телефони и устройства, с които могат да заснемат вота.

6 сигнала са подадени в МВР от началото на изборния ден. Те се обработват.

От началото на предизборната кампания до настоящия момент са образувани 99 досъдебни производства - най -много те са в София, следват Бургас и Варна.

Продължава работата на Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите. Осъществява се обмен с ЦИК и областните звена в страната и ще извършва обобщение и анализ на получените данни, коментира още главният секретар на МВР.