Опоненти на Нинова подозират, че отново ще се кандидатира за лидер

11 Юни 2024 18:48

Декларираната оставка на председателя на БСП Корнелия Нинова заради поредните катастрофични за столетницата избори предизвика иронични коментари на емблематични за левицата фигури. Бившият лидер и председател на ПЕС Сергей Станишев и ексчленът на ръководството на БСП Кирил Добрев - отдавна опоненти на Нинова, заподозряха, че тя отново ще се кандидатира за лидер. А сегашното й решение определиха като поредното политическо шоу, устроено от нея.

Според Сергей Станишев стъпката с оставката е била неизбежна. Той напомни, че това не е първият път, когато Корнелия Нинова хвърля оставка. (Това е третият поред опит. Първият път тя сама я оттегли, а при втория оставката не бе приета.)

Станишев допусна пред БНР, че "при подходящи условия тя (Нинова - бел. ред.) би опитала да се кандидатира отново".

По думите му Националният съвет на БСП е бил превърнат през последните години в "гумен печат на това ръководство на партията".

"Трябва да се свика конгрес на партията, който да направи дълбок анализ къде са грешките и да начертае нов курс. Личностите са функция на нова политика", изтъкна Станишев.

За пореден път той отговори уклончиво на въпрос дали би се кандидатирал за председател на БСП.

"Нищо не е изключено в живота и в политиката", многозначително отбеляза той. В края на април Станишев направи заявка, че връщането му от Европейския парламент в България може да бъде съпроводено с нов политически проект, при условие че има обществена енергия на левите избиратели. И тогава той отговори по подобен начин на въпрос дали би се кандидатирал отново за лидерския пост."Днес сме свидетели на третата поред оставка, която Корнелия Нинова дава. Това е поредното политическо шоу, което тя прави", заяви изключеният от партията Кирил Добрев по повод обявеното оттегляне на Нинова пред БГНЕС.

Той обърна специално внимание на процесите в БСП.

"Ние сме реално във вътрешнопартийна предизборна кампания. Вътрешният избор ще бъде през септември, а конгресът през октомври. Т.е. Нинова 15 дни по-рано от датата, в която трябваше да излезе така или иначе в отпуск, за да направи своята предизборна кампания за своя трети незаконен мандат, защото уставът и разрешава само два, направи едно политическо шоу", обясни той.

Добрев е категоричен, че Нинова е причината да няма голямо ляво обединение.

"Тази причина е този човек, който днес уж подаде оставка, за да може да се кандидатира отново за председател на БСП", изтъкна той.Кирил Добрев посочи, че Нинова отдавна не разговаря с ветераните и останалите субекти в лявото пространство, с които не намира нищо общо.

"Освен малките партии, има много НПО, леви издания, леви интелектуалци, с които тя прекрати своите срещи отдавна, още преди години. Нинова не ги разбира какво говорят. За нея ляво-дясно, леви ценности, солидарност, равенство са все неща, които не разбира. И когато не ги разбира, тя просто спира да общува с такъв тип хора", обясни той.

По думите му младежкият лидер на СДС е втори в нейния район, а желанието й е да промени същността на БСП от голяма, лява, масова партия в малка лидерска бутикова формация и това вече се случва.

Кирил Добрев напомни, че Нинова е избрана от два района в момента – от София и от Благоевград.

"В София след нея е лидерът на СДС Калоян Методиев, а в Благоевград е младежки лидер от Гоце Делчев, която е изкарала 1800 преференции. Тестът за Нинова дали е социална и дали обича БСП ще е решението й от кой район ще влезе. Ако реши да влезе от Благоевград, неин колега ще стане лидерът на СДС Калоян Методиев. Ако реши да влезе от София, тогава в парламента ще влезе една млада надежда на БСП", подчерта Кирил Добрев.