БСП: Радев не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование

10 Авг 2024 19:54
БСП: Радев не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование Снимка: БГНЕС

БСП смята, че президентът Румен Радев не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде БНР.

Приетата в петък на две четения промяна забрани пропаганда и популяризирането в училищата на идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация. Председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов обясни.

"Нашето мнение е пределно ясно. Включително и референдум правихме по тази тема. Благодарихме на всички политически партии, които го подкрепиха. След като видяхме един светски лъв, какъвто е Евгени Минчев какво написа, мисля, че беше повече от ясно, че обществото чакаше подобно виждане".

Пред БНТ по-рано вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че преди да има вето, юридическият екип на Президентството трябва да се запознае с промените. Нужен е диалог както на експертно, така и на ниво общество.

„Подобни закони не означават непременно ограничаване на права“, каза Йотова. Но предупреди, че решението със закони да се защитават права по думите ѝ „прави по-голямата беля“.

Реакциите от страна на неправителственият сектор не са еднозначни по отношение на промените.