Борислав Цеков купи ''Галъп интернешънъл Болкан'' от Андрей Райчев и Кънчо Стойчев

12 Авг 2024 19:40

Борислав Цеков купи "Галъп интернешънъл Болкан" от досегашните собственици Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на социологическата агенция.В него се посочва, че е финализирана продажбата на 100% от акциите на агенцията, член на международната асоциация Gallup International със седалище в Цюрих. Учредителите на "Галъп интернешънъл Болкан" Райчев и Стойчев са прехвърлили своето акционерно участие на специално учреденото за целта акционерно дружество "Пакстън Рисърч", начело на което е Борислав Цеков."Правото на пенсия е гарантирано от Конституцията и ние решихме да се възползваме от него", коментират сделката Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, цитирани в съобщението. Стойчев ще продължи новия си мандат на член на борда на световната асоциация и президент на едноименната фондация, базирана в Лондон.

На свой ред Борислав Цеков благодари за доверието и подчерта, че авторитетът на агенцията, изграден от професионализма на Райчев и Стойчев, е безспорен и затова бъдещото развитие на "Галъп интернешънъл Болкан" ще бъде в дух на приемственост.

Социологическата агенция ще се развива в три посоки:

Първото е социологическото, което съществува и понастоящем. Целта е пълна приемственост на успешната дейност и независимостта на агенцията и затова ще се разчита на основополагащата роля на утвърдения екип на д-р Първан Симеонов като директор на агенцията.
Второто изследователско направление ще е в областта на конституционното право, политическите науки и публичната администрация - Център "Конституционализъм и демокрация", който ще издава и научно списание. Негов ръководител ще бъде проф. дн Георги Близнашки, а членове на редакционния съвет - изтъкнати учени и университетски преподаватели от България, САЩ и др.
Третото направление, което ще бъде сформирано в близка перспектива съвместно с американски партньори, е център за мониторинг на антидемократичните идеологии и пропаганда в България."
Сегашният изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан" Първан Симеонов остава начело на агенцията.