Пазете децата си от ДИОНАподобните

29 Авг 2024 17:05

ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ- това е преди всичко лична отговорност на родителите, особено когато държавните власти “спят“...

Пазете ги от ДИОНАподобните и от произтичащите "ДИОНизми". За съжаление тези жалки създания също са жертва, но те нямат достатъчно от това, което би им помогнало да го разберат. Тогава трябва да се намеси обществото и държавата и да ги отвее заедно с всички криворазбрани слободии, прокламирани под фалшивите “не оли берални ценности“ и да предприеме превантивни действия, щото подобни да не се пръкват за в бъдеще. Алтавите "не оли берали" опитват първо да пробият чрез образователната система, защото ефекта от това е повсеместен и необратим, но когато не успяват (както се случи с джендърската пропаганда наскоро), атакуват директно подрастващите.

Сега за ЕНЕРГИЙНИТЕ БУСТЕРИ:

Енергийният ПРАХ, подобно на енергийните напитки е коктейл от съставки стимулиращи ЦНС, т.нар. психостимуланти, като някои имат и подобен на антидепресантите ефект. Целта е ободряващо, възбуждащо чувство, което “влива“ енергия скоро след употреба, повишава физическата издръжливост, подобрява концентрацията, настроението и придават усещане за еуфория, по сходен механизъм с действието на друг психоактивен наркотик – кокаина. Това действие се опосредства, чрез освобождаване на адреналин, допамин серотонин.

От физиологична гледна точка, употребата им може да има положителни или отрицателни ефекти в зависимост от целта на употреба, съответните обстоятелства и дозата.

Тоест, ако се цели временно повишена физическа и психическа издръжливост, необходими за преодоляване на екстремни външни изтощаващи условия, застрашаващи живота – примерно физическа активност при студ, жега, наложително продължително шофиране и др., употребата на стимуланти може да е от полза. Ако обаче се цели постигане на някакво лесно, пасивно удоволствие или просто забавление и то с честа употреба, то може да има и вреди от предозиране с временно засилване на психоефектите- общо неразположение, главоболие, напрежение в мускулите, безпокойство, нервност, замаяност, гадене, повръщане, сърцебиене, дори отключване на аритмии, повишаване на АН, треперене, раздразнителност до психовъзбуда, нереална преценка на дадена ситуация, та чак до хронично пристрастяване и симптоми на абстиненция, които водят до желание за все повече и честа употреба, подобно на наркоманията.

Чисто поведенчески употребата на тази прах наподобява смъркането на кокаин и може да е “закачка“ с него- чисто “проява на лош вкус“, но може да се окаже и прелюдия към използването му или към други зависимости.

Също така това е ултрапреработен високо калоричен продукт – даващ т.нар. “празни“ калории (без хранителна стойност), което е доказано вредно за здравето в дълготраен ефект, най-малко като безалкохолните напитки= може да води до т.нар. сърдечнометаболитни заболявания- затлъстяване, сърдечни-съдови, диабет, а чрез начина на употреба- смъркане може да има и локални вредни последствия за носната лигавица- раздразнения, запушен нос, алергии, които да налагат допълнително използване на съдосвиващи капки за нос, които имат подобни странични ефекти и водят до зависимост също. Освен това през носа прахта може също да попадне от носа и в долните дихателни пътища (б. дроб) с неизвестни вредни последици.

Д-р Светлозар Сардовски, специалист по кардиология, вътрешни болести и здравословно хранене. Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора