Четири „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ през септември и октомври

09 Сеп 2024 12:38

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на следващите четири „Духовни маршрути в Пловдив 2024“, които ще се проведат през месеците септември и октомври.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2024 година.

Първият маршрут е посветен на Национални есенни изложби Пловдив 2024 г. Ще се проведе на 14.09.2024 г., събота, от 11:00 ч., със сборен пункт в Стария град, Балабановата къща. Водач в това духовно пътешествие ще е проф. д-р Галина Лардева, професор по история и теория на изкуствата, декан на факултет „Изобразителни изкуства“ АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведски изследвания. Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които показват девет автори в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на Петринел Гочев (рисунка и пластика), Цочо Бояджиев (фотография), Станимир Генов (живопис), Гергана Табакова (живопис), Лилияна Александрова (акварел и рисунка), Камен Цветков (скулптура), Гита Маркова ( художествено стъкло), Горан Тричковски (графика), Снежана Симеонова (скулптура).

Входът е свободен!

Вторият маршрут е на тема „Видни пловдивски художници“ и ще се проведе на 21.09.2024 г., събота, 11:00 ч., сборен пункт: пред паметника на Цанко Лавренов. Водач отново е проф. д-р Галина Лардева. Третият маршрут носи заглавие „Град Пловдив в българската литература I“. На 29.09.2024 г., неделя, 10:30 ч., със сборен пункт -Седмият хълм, водач в пътешествието ще е доц. д-р Младен Влашки. Той ще представи четвъртия маршрут „Град Пловдив в българската литература II“ на 06.10.2024 г., неделя, 10:30 ч., със сборен пункт на улица „Иван Вазов“ пред южните стълби на НБ „Иван Вазов“.