Google News Showcase стартира днес в България

24 Ян 2024 13:06
Google News Showcase стартира днес в България Google News Showcase стартира днес в България

 

Всеки ден журналистите информират хората и ни помагат да разберем важните събития в хода на тяхното развитие. Тяхната мисия е от решаващо значение за обществото и затова вече повече от две десетилетия Google си сътрудничи с репортери и издатели в подкрепа на независима и разнообразна новинарска екосистема. Google се посвещава и да помага на своите новинарски партньори в Европа и България да достигат до нови аудитории и да разширяват своето онлайн присъствие.

Днес Google обявява старта на Google News Showcase в България, курирано онлайн преживяване и програма за лицензиране на новини. Сред медийните издатели, които се включиха в Google News Showcase в България, са 24 Chasa Group, BTV Media Group, Българско национално радио, DIR.bg, Economedia, Investor Media Group, Mediapool, Nova Broadcasting Group, Offnews, Rezon Media Group, Sportal Media Group и Web Media Group.

Панелите с новини от партньори в България започнаха да се разпространяват в Google News за Android, iOS и в мрежата, както и в Discover за iOS и Android. Участващите издатели в България ще създадат News Showcase панели, които предоставят повече начини на читателите да се ангажират с новините и ги насочват към пълните статии на уебсайтовете на новинарските издания. Това позволява на издателите да задълбочат отношенията си с читателите и им дава по-пряк контрол върху представянето и брандинга.

 

В световен мащаб Google има сключени договори за News Showcase с над 2 500 издания. Продуктът функционира в 24 държави, сред които САЩ, Франция, Испания, Полша, Словакия, Германия, Ирландия, Португалия, Обединеното кралство, Италия, Австрия, Румъния и Словения.

"Разказването на истории винаги е било в основата на работата ни като редактори на новини и създатели на съдържание", казва Владислава Лазарова, изпълнителен продуцент в bTV Media Group. "Историите - независимо дали са написани или се предават от уста на уста - са били движеща сила в света през вековете. Стартирането на Google News Showcase в България ще даде на дигиталните издания на bTV Media Group допълнителни възможности за директен достъп до аудиторията, за да можем да продължим да разказваме и споделяме историите, които наистина имат значение."

"Като една от водещите медийни групи в България, ние сме развълнувани от старта на Google News Showcase", казва Венелина Гочева, главен изпълнителен директор на Група "24 часа" . "Вярваме, че този продукт на Google ще обогати нашите лоялни читатели и ще представи съдържанието ни на нова и разнообразна аудитория. Съдържанието, курирано от нашите опитни редактори, е необходимо сега повече от всякога - за да се борим с дезинформацията, да осигуряваме разнообразие от мнения, да разширяваме мирогледа на читателите и да предоставяме истории, с които хората могат да се свържат."

 

Main Menu