Бойко Борисов: В понеделник папката или ще бъде изпълнена, или директно отиваме на избори /видео +Снимки /

15 Мар 2024 11:39
В понеделник ще стане ясно ще има ли ротация или отиваме на избори, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов В понеделник ще стане ясно ще има ли ротация или отиваме на избори, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

В понеделник ще стане ясно ще има ли ротация или отиваме на избори, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ако кандидатът за премиер Мария Габриел не изпълни връчения й мандат за кабинет, преговори за втори и трети мандат няма да има.

''Нищо свързано с преговорите няма да коментирам. Не им прави чест на колегите през техните казионни медии да пускат част от преговорите. Аз не участвам и не коментирам. Ние сме дали мандат като партия на преговорен екип начело с Мария Габриел. Ако тя направи така, че да има кабинет, който да може да управлява, ние ще им дадем 69 гласа. На колегите им казвам, че не е честно да пускат само някои части, които ги устройват. Ние спазваме ангажимента, докато всичко не е договорено да не се коментира. В понеделник папката или ще бъде изпълнена, или директно ще се знае, че отиваме на избори. Едно от двете. Няма да има втори, няма трети, няма никакви преговори извън понеделник. Това мога да поема като ангажимент на ГЕРБ. Ако се разбере Мария Габриел - отиваме да гласуваме, ако не се разбере - още тогава ще се знае, че повече разговори няма да има до след изборите.'', заяви Борисов. Той  подчерта, че ако  Габриел прецени, че може да работи с министъра на отбраната Тодор Тагарев, той ще бъде подкрепен от ГЕРБ.  

Лидерът на ГЕРБ предупреди, че предстои вдигане на данъците. Той се позова на вчерашната среща на представители на МВФ в Народното събрание и отправената препоръка за продължаване на инфраструктурните проекти и за вдигане на данъците. Той добави, че се готвят промени във финансовите закони, които включват отпадане на плоския данък за физическите лица и въвеждане на скала за облагане и възстановяване на 20%-на ставка на ДДС.

"Българите да се готвят за вдигане на данъците. Ще е трудно на парламентарните групи, които ще се наложи да подкрепят премахване на плоския данък, да обяснят на бизнеса, който толкова пострада от Ковид, защо толкова години ние държахме ниско ДДС, а сега ще се вдига.", каза Бойко Борисов.

"Вчера Международният валутен фонд изпрати препоръки: "България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета. Необходимо е да се премахне плоският 10% данък за доходите на физически лица." Честити нови данъци българи! Това е следствие на безумната финансова политика на "Промяната" и масовото раздаване на средствата.", обобщи Борисов.

Преди три години чакалня на еврозоната, европейски Банков съюз, 0 незаконна миграция! Какво не ви хареса? Кое промениха? Кое искате да промените още? И данъците "променихте", попита лидерът на ГЕРБ.

По думите му повишаването на данъците е тежък проблем за партиите в Народното събрание, а не за финансовия министър, който и да е той, защото министърът само ще изпълнява взетите решения.

В Пловдив Бойко Борисов участва в конференция "Европейската сделка за фермерите, визията на ЕНП за земеделието в Европа". Пред журналисти той посочи, че ако селското стопанство не е приоритет за управлението, името на министъра е без значение.