НИКОЛА КОЛЕВ: Рециклирането на пластмаси, гуми и отпадъци е сред приоритетите ни

26 Окт 2023 13:42

 

Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им е сред основните приоритети на „Заедно за Пловдив“. За да запазим природата от замърсяване с пластмаси, найлони, гуми, опаковки, трябва спешно да се погрижим за екологията в нашия град, коментира Никола Колев, който е водач на листата на „Граждани за общината“ с номер 69.

„Всяка страна трябва да успее да изпълни амбициозните екологични цели до 2025 г. да рециклира 77 % от пластмасовите бутилки за еднократна употреба и всяка нова бутилка да съдържа 25% материал от рециклирана пластмаса“, коментира Никола Колев.

Сред големите замърсители в Пловдив и региона освен пластмасите и опаковките са излезлите от употреба гуми. Те не само са изхвърляни на нерегламентирани места и в коритото на река Марица, но са и изгаряни, особено през есенните и зимни месеци, когато обгазяват с облаци дим целия град и застрашават екологията и здравето на хората. Според Никола Колев Община Пловдив трябва да заимства европейски методи за рециклиране на отпадъци. Сред тях са инсталациите за пиролиза, които успешно работят в повече от 40 държави в ЕС, както и в Америка и Азия.

„В някои европейски страни, като Австрия, Англия, Франция, Швеция, Дания рециклиращи инсталации за гуми произвеждат пиролизно масло, което се използва като гориво или може да бъде включено в производството на различни продукти. Освен това газът, получен от пиролиза, също може да бъде използван като гориво или за производство на енергия“, уточни Никола Колев. Той допълни, че по този начин излезлите от употреба гуми се превръщат в ценни суровини и горива, като решават проблемите на околната среда. Внедряването на съвременните методи за рециклиране, съобразени със световната наука и практика, реално осъществяват кръговата икономика, която е единственият начин за справяне с екологичните проблеми, поясни Никола Колев, който притежава експертиза и професионален опит и в сферата на опазване на околната среда.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!