Литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир

17 Апр 2023 09:17

Чудотворната икона на Пресвета Света Богородица бе изнесена от миряни на ръце от Бачковския манастир и традиционното литийното шествие започна. В него участват хиляди българи, които вярват, че докосването до светинята ще им донесе чудо и изцеление, и Господ ще ги закриля по време на земния им път.

Важно е да се отбележи, че това е копие на иконата, която е от 11-и век, тъй като оригиналът се съхранява на специално място и изисква грижи и внимание.

 

Шествието с чудотворната икона, което се провежда винаги през втория ден на Великден, ще стигне местността Кувлията, където светинята е открита преди няколко века от две овчарчета. Там ще бъде раздаден и благотворителен курбан.

 

Иконата е една от най-старите чудотворни, запазени в България. Въпреки че е още от 11-век, тя дълго е престояла скрита в скалите. Иконата е нашата небесна майка, молителка и покровителка и пред нея се молим всекидневно.

Венецът, който окичва лика на Божията майка, се плете от рано сутринта. „Душата ме кара да го правя. Отгоре са ми наредили. Богородица ми се яви и ми каза, че иска да ѝ служа”, обясни 88-годишната Люба, която плете венеца повече от 30 години.

Легендата разказва, че на този ден през 17 век иконата е била открита от две овчарчета и върната обратно в манастира. Светинята е била скрита в скалиста местност от монасите, преди турците да опожарят светата обител. Така те са успели да спасят иконата.