300 гайдари откриват пилона на Рожен

13 Юли 2023 07:39

Дефиле на стотици гайдари ще открие програмата на Роженския събор днес, съобщиха от фондация „Наследство в бъдещето“.

Форумът на народното творчество и животновъдството „Рожен – 2023“ е най-голямото национално събитие за годината.

В деня преди началото на събора ще се открие монументът на българското знаме Пилон „Рожен“. Стотици хиляди българи се очаква да посетят Роженския събор.

Изграждането на пилона Рожен предизвика бурни реакции

Пристигащите към Роженските поляни да бъдат подготвени за шофиране в интензивен пътен трафик и възможни дълги колони от автомобили, предупреждават от полицията.

Близо 3000 паркоместа са предвидени в съборното селище, а буферни паркинги ще бъдат достъпни в Смолян, Чепеларе и Пампорово. Всички места в хотелите в региона са резервирани за дните на фолклорния празник, като част от посетителите на събора се настаняват за нощувки и в съседни области.

 

Входът за „Рожен – 2023“ е безплатен, както и всички паркинги на територията на събора. Над 7000 участници от всички фолклорни области на страната, състави на българи от Украйна и индивидуални изпълнители на български фолклор от чужбина ще се представят на Националния фолклорен конкурс.

Концертните програми ще започнат на 13 юли с церемонията по откриване на Пилон „Рожен“. Българското знаме ще се развее от пилона с височина 111 м.

Монументът е посветен на две годишнини, които се отбелязват през 2023 г. – 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско – Преображенското въстание.

Празничната програма за откриване на монумента започва в 18 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19:00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу, хор „Ваня Монева“.

Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 ч. ще представят Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Триста гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ ще внесат националния флаг, който ще бъде тържествено издигнат на 111 метра височина в 21:00 часа. Празничната вечер ще продължи с грандиозно шоу заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години.

 

Голямото роженско хоро ще се извива точно в 12 часа по обяд и в трите дни от събора пред всички сцени. Конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия ще се състои и на тазгодишното издание на Роженското фолклорно събитие.

Main Menu