Състезания по стрелби, народни борби и фолклор на съборите в Костиево, Рогош, Царацово

02 Юни 2024 21:19

 

Със състезание по стрелба започна празникът на Костиево. В него се включиха 15 състезатели, а за победител бе обявен Иван Вълчинов. По-късно започна програма със забавления, игри и танци за най-малките жители на Костиево. В състезанията по народни борби се включиха само мъже от селото. Участниците бяха разпределени в четири възрастови групи. За трета поредна година Илиян Николов грабна телето в съревнованието при мъжете. Йордан Арнаудов от групата на младежите победи своите съперници и спечели агнето, а при децата Исус Спасов получи първото място и петел. Всички 18 състезатели бяха отличени с грамоти и парични награди.

 

Повече от 110 певци и танцьори се включиха в художествената програма на самодейните състави в Костиево. На сцената пред читалище „Никола Вапцаров 1928 г.“ първи излязоха малчуганите от ДГ „Буратино“, които предизвикаха бурни аплодисменти сред гостите на празника. Последваха изпълненията на възпитаниците на училищата „Никола Вапцаров“ и „Св. Св. Кирил и Методий“, а след тях певческата група „Тракийка“ с ръководител Бояна Джоглова завладя публиката с великолепни народни песни. Фолклорните състави и народните танци, чиито хореограф е Йордан Костов, повдигнаха настроението и включиха в хората малки и големи.

„Щастливи сме, че усилията, които положихме за организацията на празника зарадваха нашите жители и гости. Отдавна не се бяха събирали толкова много хора. Посрещнахме близки и приятели от цялата страна, които останаха очаровани от богата културна програма и изпълнителите. Безценна е подкрепата на Община Марица и кметът Димитър Иванов, които помагат нашите инициативи да се реализират и осигуряват условия да развиваме дейности за разгръщане на творческия потенциал на малки и големи“, посочи кметът на Костиево Георги Калоферов. Той благодари на всички, които съдействат народното творчество и традициите да се запазят. Празникът завърши с формация „Авери“ и веселие на жителите на селото.

 

Празникът в Царацово започна с водосвет в храм „Св. Георги“ и продължи с детско тържество, забавни игри, театрален спектакъл, танци и награди за малчуганите. В следобедните часове в парка започнаха народните борби с участието на състезатели от селото. Победител при децата стана 10-годишният Калоян Караатанасов, при младежите – Даниел Кривчев спечели петел. Румен Дечев бе най-добър сред юношите и бе удостоен от кмета Димитър Петров с агне, а за победител при мъжете бе обявен Никола Бухалски, който получи за дар теле. За всички участници бяха осигурени медали, грамоти и парични награди.

 

В художествената програма пред читалището по-късно се включиха всички формации, които развиват дейност в Царацово. По време на събора кметът на Царацово Димитър Петров връчи грамота на талантливия народен певец Георги Лазаров, който от 6-годишен се занимава с музика и печели любовта на публиката при всичките си участия.

„За мен Георги е царацовският славей и прославя с гласа си не само Царацово, но и Община Марица по конкурси и фестивали. Народната музика е в душата му. Участва в много конкурси, от които винаги се връща с призови места. Неговата песен е послание за любов към народното творчество, към традициите“, посочи Димитър Петров. Той поздрави всички жители на Царацово и техните гости, като обеща, че ще продължи да работи за развитието на талантите на подрастващите. „С всяка изминала година съборът в Царацово затвърждава позицията си на един от най-хубавите общоселски празници в страната, в които родовете си дават среща. Това е и смисълът, който ни дава сили да подкрепяме духовността и традициите“, посочи още Петров. По-късно народното веселие продължи с оркестър „Бисери“ и ръководител Младен Малаков.


В Рогош празничният ден стартира с майсторско каране на велосипеди, в което се включи кметът на селото Алекси Георгиев. Последваха баскетболен и футболен турнир, след което гросмайстор Виктория Радева привлече млади състезатели по шахмат към демонстрационен сеанс, една от които бе дъщерята на кмета Радост Георгиева. По-късно пред читалището бе извършен празничен водосвет, а след това започна богата празнична програма с участието на самодейците от читалище „Изгрев“, малчуганите от ДГ „Пролет“, танцовата школа „Оренда“ и карате клуб „Феникс“. За доброто настроение на жителите на Рогош се погрижи оркестър „Млади тракийци“ с ръководител Божидар Стрехин.

 

Кметът на Община Марица Димитър Иванов посети всички празнуващи села. Той поздрави жителите на Костиево, Рогош и Царацово и пожела на здраве, щастие и благословение във всеки дом. „Съборите са местата, където си дават среща роднини, близки и приятели, обединени от традициите. На тях всички ние се връщаме към корените си и си припомняме посланията на нашите предци. Гордеем се, че сме наследници на храбри и достойни личности, вдъхновени от саможертвата им и вярата им за по-доброто бъдеще на поколенията. Нека пазим в сърцата си духовността и ценностната система, да предаваме на децата си фолклора, който ни е съхранил през вековете“, подчерта Димитър Иванов. Той увери, че заедно с екипа си ще продължи да работи за благоустрояването на Община Марица и превръщането й в предпочитано и любимо място за живот на всички жители.