Жирона разби Барселона в зрелищен мач

11 Дек 2023 00:14

Жирона се наложи над Барселона с 4:2 на стадион „Луис Компанис“ в мач от 16-ия кръг в испанската Ла Лига. Артьом Довбик даде аванс на гостите в 12-ата минута, а четири по-късно Роберт Левандовски изравни. Мигел Гутиерес отново върна аванса на Жирона в 40-ата минута, а Валери вкара трети гол за гостите в 80-ата минута. Илкай Гюндоган вкара втория гол за „блаугранас“ в добавеното време на срещата, но Жирона затвърди успеха с гол на Кристиан Стуани.

След важния успех в каталунското дерби Жирона отново стъпи на върха в Ла Лига, като вече има 41 точки в актива си, докато Барселона остава на 4-а позиция с 34 пункта.

Двубоят започна интересно с атаки и на двата тима. В рамките само на първите пет минути се стигна поне до три опасности пред вратарите. Левандовски беше близо до гола в 7-ата минута след пробив на Педри, но ударът му беше блокиран.

Жирона обаче пръв стигна до попадение. Това стана в 12-тата минута, когато украинците Виктор Циганков и Довбик комбинираха, след което вратарят Иняки Пеня нямаше какво да направи. Отлично подаване на Ян Коуто постави началото на контраатаката.

Футболистите на Чави веднага се втурнаха в атака и създадоха няколко опасности. В 17-ата Гасанига се представи отлично след центриране към левия му ъгъл.

От последвалия корнер обаче Левандовски спечели борбата за висока топка и с глава изравни за 1:1.

Сега тимът на Жирона отговори и набързо притесни Барса с няколко опасности пред Пеня. При една от тях в 27-ата Мигел Гутиерес си проби път в наказателното поле и стреля с левия крак, но нямаше шанс, защото ударът му мина много близо до целта.

Късмет нямаше и Жоао Кансело пред вратата на Жирона в 32-рата, когато от 2-3 метра Гасанига подложи тяло и спаси.

Отборът на Мичел спокойно продължаваше да създава опасности и в 37-ата Гутиерес повтори отиграването си от малко по-рано, но пак не уцели вратата.

При следващия си шанс обаче левият халф-бек беше точен за 2:1 в 40-ата минута.

Точно преди почивката Левандовски беше изведен от Педри и чукна топката, но Гасанига успя да избие в ъглов удар.

Барселона продължи с натиска си и на старта на второто полувреме. В 51-ата минута Френки де Йонг стреля от границата на наказателното поле, но Гасанига се разтегна и отрази.

След изритана топка в предни позиции за Жирона в 80-ата минута, Кристиан Стуани свали топката с глава за Валери, който я промуши между краката на бранител на Барселона и стреля от чиста позиция, за да вкара третия гол за своя тим.

В първата минута на добавеното време Барселона съумя да върне един гол, когато Феран Торес напредна по дясното крило и сви за Илкай Гюндоган. Германският национал бе с гръб към вратата, но се обърна майсторски и порази целта, връщайки интригата в мача.

Опитният Кристиан Стуани сложи окончателно точката на спора в петата минута на добавеното време, когато Савио го намери непокрит на втора греда и той пусна топката до десния страничен стълб, за да прати гостуващите фенове в екстаз.