Макс Верстапен не остави шансове на конкуренцията в Саудитска Арабия

09 Мар 2024 21:31

Макс Верстапен с Ред Бул триумфира в Гран При на Саудитска Арабия. Трикратният световен шампио нямаше никакви проблеми да се справи с конкуренцията, а втори завърши неговият съотборник Серхио Перес. Място на подиума намери и Шарл Льоклер от Ферари. 

Оскар Пиастри от МакЛарън и Фернандо Алонсо от Астън Мартин заеха съответно четвъртото и петото място. Джордж Ръсел, Оливер Берман, Ландо Норис, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг запълниха топ 10.

Верстапен бързо изгради една секунда преднина срещу Льоклер, който все още бе зает със защита срещу Перес. Мексиканецът направи изпреварващата маневра в четвъртата обиколка и вече бе на 2 секунди от съотборника си, a двамата влязоха в бокса в осмия тур. Верстапен се завърна на първото място в 13-ата обиколка, а Перес получи наказание от пет секунди заради опасна маневра, което обаче не му попречи да остане на втoрата позиция. Разликата с нидерландеца обаче нарасна до седем секунди и битката за Гран при на Саудитска Арабия изглеждаше решена. Льоклер остана дълго време на третото място и основната опасност идваше от Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън , който направи късен питстоп в 37-та обиколка. До края въпросът бе дали седемкратният шампион може да настигне Льоклер с меките сликове в рамките на 13 обиколки. Хамилтън се завърна на девето място и зад 18-годишния Оливър Берман, който направи много силен дебют и държеше константно позиция в челната десетка. Той дори успя да се измъкне от Хамилтън с изпреварване срещу Ландо Норис.

Льоклер пък спечели точката за най-бърза обиколка в Гран при на Саудитска Арабия, след като победи времето на Хамилтън в последния 50-и тур на пистата. Идеалното време в Джеда бе 1:31.632 минути.

 

Main Menu