Перфектен старт за Германия на Евро 2024

15 Юни 2024 00:12
Перфектен старт за Германия на Евро 2024 БГНЕС/EПA

Германия разби Шотландия с 5:1 на старта на Евро 2024. Възпитаниците на Юлиан Нагелсман изиграха впечатляващ мач и записаха най-убедителната победа в историята на европейските финали. Флориан Виртц откри резултата на "Мюнхен Арена" в 10-ата минута, а девет по-късно Джамал Мусиала. В продължението на първата част Кай Хавертц се разписа от дузпа, при която Райън Портеъс беше изгонен. В 68-ата минута Никлас Фюлкруг вкара четвърти гол, а в 87-ата минута Антонио Рюдигер си отбеляза автогол. Крайният резултат оформи Емре Джан в последните секунди на срещата.

Както можеше да се предположи, Германия наложи натиск от самото начало. Флориан Виртц изскочи зад защитата още във 2-ата минута, но пропусна, а имаше и засада. Домакините се настаниха трайно в противниковата половина, но това не притесни шотландците, които се хвърляха смело във всяко единоборство. Джамал Мусиала имаше възможност да влезе в наказателното поле след хубава германска атака, но се оплете в дрибъла си и загуби топката.

Надмощието на Бундестима продължи и първият гол не се забави. Той падна в 10-ата минута след прецизна комбинация по десния фланг. Кимих намери непокрит Виртц около границата на наказателното поле и офанзивният халф на Байер (Леверкузен) прати топката в мрежата. Стражът на Шотландия Ангъс Гън закачи топката, но не успя да я отклони достатъчно и след контакт с десния страничен стълб тя премина голлинията.

Попадението даде допълнителна увереност на Германия. Футболистите на Нагелсман с лекота отнемаха топката и организираха разнообразни атаки, с които защитата на Шотландия не знаеше как да се справи. В 19-ата минута домакините размениха пасове на висока скорост, като Мусиала получи топката от Хавертц и с мощен шут я заби под напречната греда за 2:0.

Малко по-късно Мусиала отново предизвика смут пред вратата на Шотландия. Той беше фаулиран миг преди да стреля и реферът Клеман Тюрпен посочи бялата точка, но след намесата на ВАР дузпата беше отменена, защото повторенията показаха, че нарушението е било извън пеналта. Триковото изпълнение завърши с шут на Хавертц, спасен от Гън. В 30-ата минута Андрих влезе остро в краката на Мактоминей и получи първия жълт картон в мача.

След втория гол Маншафтът леко намали оборотите и това позволи на шотландците да пренесат действията по-далеч от вратата си. Отворилите се свободни пространства вещаеха нови проблеми за островитяните. В 41-ата минута Ангъс Гън спаси удар с глава на Гюндоган, след което Хавертц не успя да направи добавка, а Портиъс влезе брутално в краката на Гюндоган, който остана да лежи на тревата. ВАР отново се притече на помощ на Тюрпен, който не само отсъди дузпа, но и показа директен червен картон на защитника на Шотландия. Наказателният удар беше поверен на Кай Хавертц, който хладнокръвно вкара за 3:0.

Второто полувреме на мача в Мюнхен започна по-спокойно, а Германия продължи да е по-активен в предни позиции.

В 58-ата минута Тони Кроос центрира в накацателното поле. Топката стигна до Вирц, който бе вляво от вратарското поле и стреля, но топката удари напречната греда и излезе в аут.

Пет минути след това влезлите като резерви Никлас Фюлкруг и Лерой Сане комбинираха при контраатака на "Маншафта", но ударът на крилото бе безобразно слаб и Гън спаси.

Нападателят на Борусия Дортмунд показа на крилото на Байерн Мюнхен как се вкарва гол, след като в 68-ата минута получи топката от Илкай Гюндоган в наказателното поле и с удар със 110 км/ч. с десния крак прати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата на "гайдарите" за 4:0!

В 76-ата минута таранът на Дортмунд направи за смях защитата на Шотландия, вкарвайки втория си гол в мача, но имаше засада и попадението не бе зачетено.

Десет минути след това удар на Лерой Сане извън наказателното поле прелетя високо над вратата.

Вместо това, Шотландия стигна до почетно попадение. В 87-ата минута Шотландия изпълни пряк свободен удар, при който топката стигна до Скот Маккена вляво от вратата. Той отигра с глава, след което топката рикошира в Антонио Рюдигер и влезе в германската мрежа - автогол, след който резултатът стана 4:1.

Това обаче, не бе всичко и Германия вкара пети гол. Той падна в третата минута от добавеното време, когато Германия разигра добре топката, която стигна до Емре Джан на дъгата на наказателното поле след пас на Томас Мюлер. Той не се поколеба и с прецизен удар прати топката в долния лъв ъгъл, оформяйки крайното 5:1 за Германия в първия мач на Евро 2024!