Дания пропусна да победи притеснително слаба Англия

20 Юни 2024 20:59

Дания и Англия завършиха при резултат 1:1 в двубой от втория кръг на група ''С'' на Евро 2024. Срещата между двата тима се проведе във Франкфурт.

''Трите лъва'' откриха резултата след попадение на Хари Кейн в 18-ата минута. ''Червения динамит'' изравни в 34-ата минута след гол-шедьовър на Мортен Хюлманд.

Англия се намира на първата позиция в група ''А'' с 4 пункта, а датчаните са втори с 2 пункта.

В следващия кръг футболистите на Гарет Саутгейт се изправят срещу Словения. Дания пък ще премери сили със Сърбия.

Срещата започна с минута мълчание в памет на бившия генерален секретар на УЕФА Герхард Айгнер, който почина на 80-годишна възраст на 20 юни.

Първият удар в двубоя дойде още преди да са изминали и 60 секунди футбол във Франкфурт, след като Пиер-Емил Хьойберг стреля от границата на наказателното поле на Англия, но Джордан Пикфорд се намеси рутинно.

Фил Фодън навлезе чрез дрибъл в наказателното поле на Дания в 13-ата минута и потърси горния десен ъгъл на вратата, но топката прелетя над напречната греда на вратата, пазена от Каспер Шмайхел.

Англия успя да поведе още в 18-ата минута, когато Кайл Уокър се възползва от груба грешка на Виктор Кристиансен, за да напредне по дясното крило. Крайният бранител навлезе в наказателното поле на "червения динамит", след което сви топката към Букайо Сака. Крилото от своя страна продължи за Хари Кейн, който стреля към долния десен ъгъл на датската врата и реализира.

Йонас Винд получи топката в наказателното поле на Англия и стреля в 31-вата минута, но в последния момент Марк Гехи се хвърли на шпагат. След рикошета топката премина в близост до напречната греда на вратата на Джордан Пикфорд, но кацна върху мрежата от външния ѝ край.

Дания възстанови равенството в 34-ата минута, когато Хари Кейн даде грешно подаване в средата на терена, а футболист на "червения динамит" отне и комбинира с Мортен Хюлманд, който изпрати същински снаряд към английската врата от 28 метра. Топката, която се движеше с над 110 км/ч. рикошира в десния страничен стълб и влезе във вратата.

Кристиан Ериксен центрира от корнер в 39-ата минута на втора греда, където Йоаким Андерсен се извиси над всички и стреля с глава, но над напречната греда на вратата на "трите лъва".

Фил Фодън тръгна на самостоятелен рейд и опита удар от дистанция в 40-ата минута, но не успя да затрудни Каспер Шмайхел.

В 56-ата минута Англия удари греда. Букайо Сака намери Фил Фодън в половината на Дания, пое добре топката, обърна се и стреля силно по тревата с левия крак, но топката се отби от левия страничен стълб на Каспер Шмайхел.

В 68-ата минута Дармсгор опита поредния удар от далечна дистанция, но този път нямаше проблеми за Пикфорд. Минута след това Саутгейт направи тройна промяна, като смени и тримата си атакуващи футболисти. Уоткинс, Боуен и Езе замениха Кейн, Сака и Фоудън.

В 71-вата минута Белингам изведе Уоктинс много добре зад отбраната, но Шмайхел излезе добре и затвори ъгъла. Хаойберг пък нанесе пореден изстрел извън границата на наказателното поле, но Пикфорд изби.

В 83-тата минута Марк Геи изгуби топката пред наказателното поле, но след това се върна и поправи грешката си, избивайки топката от краката на Ба. При последвали корнер Кристенен бе изпуснат пред малкото наказателно поле, но стреля неточно. Малко след това и Хьойберг стреля опасно, но топката профуча встрани.