Тодор Янчев: Стремим се да изградим “български” Ботев Врацa

13 Юли 2024 10:48

Измина един месец, откакто Тодор Янчев бе назначен за старши-треньор на Ботев Враца. Бившият капитан на ЦСКА се съгласи да говори пред “Тема Спорт”, за да сподели как върви подготовката на врачани и какви са очакванията му за наближаващия сезон. Ето какво каза той.

- Г-н Янчев, завърши и втория етап от подготовката на Ботев Враца, който се проведе в Етрополе. Каква е оценката ви и като треньор колко време бихте си пожелали да имате още преди старта на шампионата?

Доволен съм от старанието и влагането на играчите, но ни предстои още много работа, а за съжаление времето ни притиска и никой няма да ме пита колко ни е нужно. Ние трябва да сме готови. Проблемът е, че тимът бе напуснат от голямо количество състезатели, а до момента не сме привлекли достатъчно техни заместници.

- Има промяна в подготовката…

Промяна не бих казал. В събота ще изиграем последната си контрола, но няма да е срещу Монтана, а срещу израелски тим.

- Какво наложи смяната на съперника?

Оказа се, че е допуснато недоразумение. От Монтана бяха насрочили две контроли в един ден. Трябваше да играят с Локо София в столицата и с нас в Правец. Затова тази проверка отпадна и ние организирахме проверка с израелския тим.

- Какви играчи търсите и кога очаквате да бъде завършена селекцията?

Целта, която си поставихме с ръководството, когато поех Ботев Враца бе да работим с повече българи и да ги развиваме. По този начин ще върнем и хората по трибуните. Това е голямо предизвикателство, още повече, че ще трябва да се съобразяваме и с определени финансови параметри, а също така ни трябват качествени играчи, които хем да искат да се развиват, хем трябва да изпълнят целите. Не крия, че изпитваме трудности при привличането на български състезатели, тъй като свободните футболисти изчакват оферти от чужбина, а и както казах ние разполагаме със строго определен бюджет, като често желанието на играчите не отговаря на реалността. Имаме нужда от подсилване на още 5-6 позиции и се надявам съвсем скоро да успеем да намерим точните хора, като до последно ще опитаме да забавим и да избегнем привличането на футболисти от чужбина.

- Има ли вариант да се разделите с още някой от играчите си? Имаше информации за интерес към Браян Переа и Мартин Смоленски?

Бях запознат с възможността Переа да премине в ЦСКА, но на този етап не мисля, че тази опция съществува.
От “Българска армия” не проявиха сериозен интерес, а Смоленски е футболист на Ботев Враца и има договор за още една година. Оферти за него в клуба не са постъпили и ако е имало интерес, то няма как да се стигне до трансфер без плащането на трансферна сума.

- Има ли вариант да привлечете под наем играчи от ЦСКА, които не влизат в сметките на треньора Стипич?

Имахме желание и се надявах това да се случи, но тази възможност приключи с края на лагера ни в Етрополе. Исках Асен Дончев и още един-двама футболисти да се присъединят към нас, но не дойдоха и явно от ЦСКА не са съгласни на подобен вариант.

- А дали можете да привлечете под наем играчи от други от водещите отбори?

Миналата година в Ботев Враца имаше момчета от Лудогорец и Ботев Пд, но през тази капмания по-скоро няма да разчитаме на такива състезатели.

- Разделихте се с утвърдено име като Красимир Костов. Ще има ли проблем с вратарския пост?

Разполагаме с Бариос, втория вратар ни е перспективно момче от нашата школа, а сега на проби е и сина на Любо Шейтанов – Мартин, който е момче с качества. Там думата ще има треньорът на вратарите Христо Митов.

- Като го споменахте – как се сработихте с новия си щаб и с ръководството?

С Виктор Димитров, който е мой помощник треньор, Христо Митов треньорът на вратарите и Ивайло Младенов – кондиционен треньор работим в пълен синхрон. Комуникацията с г-н Вангелов, с Тихомир Алексов и с градската управа са перфектни и лесни. Усещам тяхната подкрепа.

- А какви цели си определихте, освен налагането на български играчи? Ще продължи ли Ботев да защитава прозвището “царя на баража”?

Няма как да не говорим за резултати, точки и класиране… Аз специално искам да избегна адреналина от участието на бараж. Бих искал в края на сезона да сме няколко места по-напред от опасната зона.

- Една вечна тема – какво е състоянието на терена на стадион “Христо Ботев”?

Ние почти не сме го използвали по време на подготовката. В момента е в перфектно състояние и е готов да посрещне официалните мачове. От градската управа планират да сложат и тартанова настилка около тревното покритие. От една страна стадионът ще стане много по-красив, а от друга ще могат да се провеждат лекоатлетически състезания, а както знаем в България няма достатъчно подобни писти.

- Със сигурност следите и случващото се в другите отбори. Какво очаквате от предстоящия сезон. Допускате ли инфарктен край в битката за титлата, както бе преди година или шампионът ще бъде ясен и категоричен, както почти винаги в последната декада?

Лудогорец няма смисъл да ги коментираме, защото там класата, организацията са на друго ниво и за тях няма съмнение, че са основен фаворит за титлата. Очаквам в битката за Топ 3 да се намеси Ботев Пд, където също разполагат с всичко необходимо – финансов ресурс, публика, стадион и спортно-технически потенциал от гледна точка на селекция и футболисти. Черно море също ще опита да надгради или поне да запази високото ниво от последния сезон. Илиан Илиев е максималист и ще търси най-доброто представяне. Те бяха напуснати от няколко играчи, но времето е показало, че Илиан умее да прави селекция и колектив.

- Не казвате нищо за ЦСКА и Левски?

За мен ЦСКА все още е енигма. Там е нов треньор и въпреки победите в контролите все още не мога да кажа, че имам представа от състава, на който ще разчитат червените. Според мен армейците малко закъсняха със селекцията и този процес при тях ще продължи до 31 август. Въпреки всичко обаче ЦСКА и Левски са орисани да печелят и те винаги ще са сред фаворитите.

- А кой очаквате да е приятната изненада освен Ботев Пд, за когото вече споменахте, че според вас ще се представи много по-силно в първенството?

Следя случващото се във всички отбори и смятам, че никъде процесите все още не са приключили. Искрено се надявам ние да оставим добри впечатления и да се харесаме на хората. Локо Пд разполагат с голяма фенска маса и емоцията от трибуните помага на отбора, а Любо Пенев е доказано име. Томаш отиде в Спартак Варна и със сигурност ще търси поредния си успешен период. Арда със Сашо Тунчев е сериозен отбор… Вярвам и се надявам тази година нивото да е по-високо от миналата, което ще повиши още повече интереса към българския шампионат.