Легендарният Томас Мюлер повече няма да играе за Германия

15 Юли 2024 17:24
Легендарният Томас Мюлер повече няма да играе за Германия Снимка: БГНЕС/EПA

Световният шампион от Рио 2014 Томас Мюлер очаквано обяви края на кариерата си в националния тим на Германия. Легендата на Байерн (Мюнхен) и Бундестима се оттегля след 131 двубоя за “маншафта” с 45 гола в тях.

Мюлер, който през септември ще навърши 35 години, е на трето място по брой мачове за Германия, като отстъпва по този показател само на Лотар Матеус (150 участия) и Мирослав Клозе (137).

В емоционално видео той се раздели в феновете на тима, като не пропусна да им благодари и да подчертае, че вече е един от тях. Той направи обръщението от терена на баварския отбор ТСФ Пел, където е започнал да тренира, като едва 4-годишно дете.

Томас Мюлер дебютира за националния отбор през 2010 г. в приятелския мач срещу Аржентина, загубен с 0:1. Той има цели 10 гола на световни първенства, като макар и да е участвал на четири Мондиала, всички попадения са вкарани на първите му два - през 2010 г. и през триумфалната 2014 г.

Все още пресни са спомените му за двата му гола с Англия (4:1) и попадението срещу Аржентина при разгромната победа с 4:0 на Световното в ЮАР. Мюлер вкара и хеттрик на Португалия при убедителния успех с 4:0 на Мондиала в Бразилия, като се разписа и при унижението с 7:1, което Бундестимът нанесе на “селесао” на полуфиналите.

Той беше част и от селекцията на германците на Евро 2024. Любопитното е, че той така и не успя да се разпише на еврофинали.