Реал Мадрид е супершампион на Европа, Мбапе дебютира с попадение

15 Авг 2024 00:15
Реал Мадрид е супершампион на Европа, Мбапе дебютира с попадение Снимка: БГНЕС/EПA

Реал Мадрид спечели своята рекордна шеста Суперкупа на Европа, след като победи Аталанта с 2:0 в мача за трофея, игран във Варшава.

"Лос бланкос" поведоха в резултата с гол на Федерико Валверде в 60-ата минута, който получи топката на празна врата от Винисиус и вкара с първия точен удар за Реал Мадрид в мача. Осем минути по-късно Джуд Белингам върна топката към Килиан Мбапе, който бе фронтално срещу вратата и с добре насочен удар прати топката в горния ляв ъгъл, отбелязвайки първия си гол в официален мач за Реал Мадрид!

По този начин „кралския клуб“ излезе на първо място сред отборите, печелили Суперкупата на Европа, изпреварвайки Барселона и Милан, с които до момента деляха първото място с по пет трофея.

Още от първия съдийски сигнал Реал Мадрид пое контрола над топката и рядко я даваше на бергамаските. Италианският тим стоеше добре подреден в защита, а в 6-ата минута показа на какво ще разчита в днешния мач, а именно контраатаките. Шарл де Кетеларе изведе чудесно Запакоста, който се включи отдясно. Той опта да стреля в близкия ъгъл, но бе блокиран от противников защитник. Последва и сигнал от съдията за нарушение в атака на Аталанта.

В следващите минути играта се понакъса заради няколко нарушения, а Едерсон получи и жълт картон за такова. В 13-ата минута Адемола Люкман показа техника на левия фланг, след което прати остро подаване в наказателното на "лос бланкос", но там без проблеми до топката стигна Куртоа.

Две минути след това се откри и първата възможност пред Килиан Мбапе, който полуви от Феде Валверде и веднага стреля. Топката обаче срещна тялото на бранител и след това беше изчистена. Някои от играчите на мадридчани поискаха дузпа, но съдията Шерер показа, че няма намерение да отсъжда такава.

В 25-ата минута Аталанта нацели греда. Мартен де Роон нахлу в наказателното отдясно и центрира. Топката рикошира в Едер Милитао и срещна напречния стълб, след което излезе. Тибо Куртоа нямаше шанс да реагира, като само изгледа кълбото.

Бергамаските започнаха по-смело да поглеждат към вратата на Реал Мадрид, а две минути след гредата Едерсон стреля от дистанция. Бразилецът отправи изстрел, който обаче мина встрани от целта.

В 34-ата минута Винисиус копна отлично топката към Джуд Белингам, който не успя да си поеме топката на гърди, като игра с ръка, а след това се сблъска тежко с излезлия напред страж Хуан Мусо. Вратарят пострада след грубото влизане на английския национал, но все пак успя да продължи без допълнителни проблеми, а Белингам получи жълт картон.

Около две минути преди края на първата част Люкман опита да стреля от границата на пеналтерията, но ударът му беше блокиран и излезе в корнер. От ъгловия удар хората на Гасперини не създадоха нищо по-опасно пред вратата на Куртоа.

Малко след това пък Винисиус намери Родриго, който отправи хубав шут от вътрешността на наказателното, а топката срещна горната греда на вратата, пазена от Хуан Мусо. Така първото полувреме завърши без попадения, но с по една греда и за двата тима.

Само три минути след подновяването на играта Аталанта имаше страхотна възможност да открие резултата. Де Кетеларе добре извади топката на границата на наказателното поле за Де Роон, който центрира перфектно към Пашалич. Хърватинът отправи много качествен изстрел с глава, но Куртоа се намеси виртуозно и изби. Това бе ключов момент в срещата.

Двата отбора вдигнаха темпото и атаките започнаха да се редят и към двете врати. Луукман на два пъти нахлуваше на скорост, но му липсваше финалното подаване. Белингам, Мбапе и Винисиус също се раздвижиха. В 59-ата минута Реал поведе с първия си точен удар в мача. Лошо изчистване напред от Мусо бе пресечено, след което Белингам изведе отляво Винисиус, който проби много добре, справи се с Джимсити и сервира на поднос топката на Валверде, който само трябваше да подложи крак и да я прати във вратата за 1:0.

Голът разклати Аталанта и в следващите минути бергамските можеха да получат още две попадения. Първо Винисиус излезе сам срещу Мусо, но не успя да го преодолее. След това удар на Белингам бе блокиран, а след това Мусо се намеси много добре и улови пред голлинията, непосредствено преди Милитао да прати топката във вратата.

В 68-ата минута интригата приключи, след като Мбапе откри головата си сметка с екипа на Реал Мадрид. Родриго отне топката в половината на Аталанта и веднага изведе Винисиус, който потърси подаване към далечната греда.Там Белингам пое, задържа добре, след което пусна около точката за дузпа, където Мбапе засече от движение, стреляйки под гредата за 2:0.

Родриго пропусна да увеличи преднината на Реал, а Аталанта така и не успяваше да се върне в мача.

В 82-рата минута Винисиус проби за пореден път отляво до голлинията, топката рикошира в бранител и тупна пред голлинията, но така и не влезе във вратата на Мусо за трети път.