БФС ще бъде партньор на Еразъм проекта ''Clean Air Champions League''

07 Сеп 2024 16:46

Българският футболен съюз отбелязва Международния ден на чистия въздух за синьо небе като горд партньор на Еразъм проекта "Clean Air Champions League”.

Инициативата е част от усилията на централата и в изпълнение на стратегическия стълб "Опазване на околната среда и кръгова икономика” от ФСО (футболно-социална отговорност) стратегията “Повече от игра".

Проектът ще е с продължителност 30 месеца и стартира през януари 2025, като освен БФС като партньори се включват клубове и асоциации от Ирландия, Нидерландия, Великобритания и Испания.

"Clean Air Champions League” съчетава универсалната привлекателност на футбола с критичното екологично предизвикателство, свързано със замърсяването на въздуха, като въплъщава иновативен подход за повишаване на осведомеността и насърчаване на действията на общността за по-чист въздух в цяла Европа. В основата си проектът има за цел да използва влиянието на футбола, особено сред общности, които не участват активно в решаването на въпроси, свързани с околната среда, за да ангажира широка аудитория в инициативи за качеството на въздуха, като използва инфраструктурата на спорта, фенската база и връзките с общността за насърчаване на екологичната устойчивост и здравето.

Сред основните цели на "Clean Air Champions League” заляга разполагането на станции за мониторинг на качеството на въздуха в близост до футболни стадиони, за да събира важни данни, които да предизвикат осведоменост и действия.

Проектът има за цел не само да събира данни за околната среда, но и да превърне футболните съоръжения в центрове за екологично образование и активности.

Проектът подкрепя програмата "Еразъм+", като насърчава равенството, европейските ценности и образованието чрез спорт. Той набляга на участието на общността в екологични инициативи, като насърчава демократичната ангажираност, социалното взаимодействие и гражданската отговорност.