Започва новата Шампионска лига

17 Сеп 2024 07:40

Шампионската лига отваря нова страница в историята си. С шест двубоя днес се слага началото на т.нар. основна фаза, която заменя добре познатата досегашна групова такава. Броят на отборите в нея се увеличава от 32 на 36. 

Всички отбори ще са част от общо класиране и всеки ще изиграе по осем мача - всичките срещу различни съперници, като четири от тях ще са домакинства, а останалите четири - гостувания. Тези мачове ще се състоят между 17 септември и 29 януари. 

Първите осем в класирането на основната фаза продължават директно към 1/8-финалите. Следващите 16 (от 9-о до 24-о място) отиват на допълнителен елиминационен кръг, като побеедителите от тези осем двойки ще се присъединят към класиралите се вече осем тима. Заелите от 25-а до 36-а позиция отпадат от Шампионската лига, като никой от тях няма да се прехвърля в Лига Европа или Лига на конференциите.

Програмата днес се открива с мачовете между Ювентус и ПСВ Айндховен и Йънг Бойс и Астън Вила. 

Акцентът в късната програма е сблъсъкът между отборите на Милан и Ливърпул в Милано. Носителят на трофея Реал Мадрид също слага началото на поредната си кампания в Шампионската лига днес. ''Белите'' посрещат Щутгарт. 

Байерн (Мюнхен) се изправя срещу Динамо (Загреб) в първия тест пред Венсан Компани начело на германците в турнира. В последния мач съперници са Спортинг (Лисабон) и Лил.

 

Шампионска лига, фаза на лигата, първи кръг: 

19:45 Ювентус - ПСВ Айндховен

19:45 Йънг Бойс - Астън Вила

22:00 Милан - Ливърпул

22:00 Байерн Мюнхен - Динамо Загреб

22:00 Реал Мадрид - Щутгарт

22:00 Спортинг Лисабон - Лил