МАЕСТРО СЕВАЛ КАДИОГЛУ ОТ БУРСА НА КУЛТУРЕН ОБМЕН В ПЛОВДИВ

02 Окт 2023 07:24

 

В навечерието на Международния ден на музиката диригентът на Симфоничния оркестър на Бурса Севал Кадиоглу посети Пловдив. Той пристигна специално за Първия Международен конкурс за млади диригенти, организиран от Държавна опера Пловдив. В него взеха участие повече от 40 талантливи музиканти от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. В рамките на 5 дни Маестрото от Бурса се срещна със свои колеги. „От началото на конкурса до гала-концерта имах възможността да наблюдавам работата на младите и талантливи диригенти, които вложиха много енергия и старание да представят по най-добрия начин своите професионални умения“, коментира Кадиоглу.
„Радвам се, че имах възможността да се срещна с колеги от цял свят. Запознах се с лауреатите на международния конкурс на Опера Пловдив и съм впечатлен от професионализма им“, каза Маестро Севал Кадиоглу, който е и възпитаник на Пловдивската музикална школа. Тук той се запозна с победителя в международния конкурс за диригенти Лий Дън от Южна Корея, както и с носителя на втора награда – Матео Кастели от Италия – възпитаници на Миланската школа. Диригентите обмениха опит и си пожелаха да работят по съвместни музикални проекти. „Имам желание да ги поканя като гост-диригенти в нашия симфоничен оркестър в Бурса и се надявам в бъдеще да работим заедно“, посочи Маестро Кадиоглу. Според него всяко международно участие носи опит и професионалното развитие за всеки музикант. Той поздрави за успеха Лий Дън и Матео Кастели и ги покани да посетят Турция, да се запознаят с работата на турските оркестри. „Силно впечатление ми направи и младият диригент Петър Тулешков, който въпреки възрастта си показа талант и бъдеще. Неслучайно той получи наградата на публиката и на симфоничния оркестър на Пловдив. Пожелавам му много успехи в нашата професия“, допълни Севал Кадиоглу и изрази прекрасните си впечатления от Първия международен конкурс за млади диригенти. „В журито бяха включени диригенти с международен опит, като Антонело Алеманди. Това още повече гарантираха високото ниво на конкурса, който за първи организира Пловдивската опера. Мисля, че той ще привлече още повече участници през следващите години и има огромен потенциал. Адмирации за чудесната организация на ръководството на Опера Пловдив – доц. Нина Найденова, Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и на целия екип, които инициираха и осъществиха проект с международен характер“, коментира Маестро Кадиоглу. Според него гала-концертът е демонстрирал не само уменията на финалистите в конкурса, както и професионализма на музикантите и актьорите на Пловдивската опера, но е дал и възможност на публиката да види световно ниво на дирижиране и концертиране.
По време на визитата си в Пловдив Севал Кадиоглу посети репетиции на ДВГ „Пеещите котенца“, които се подготвят за концерт по повод 25-та годишнина от основаване на вокалната формация. Той изрази възторга си от уменията на малките изпълнители. „Прекрасни са децата. Изключително красиви и старателни, макар и на 4-5 години. Малките певци интонират великолепно и съм впечатлен от тях. Песните са със съвременно звучене, мелодични, запеваеми и запомнящи се“, сподели Маестрото от Бурса. Според него приносът на техния ръководител и вокален педагог Невена Кючукова е, че открива музикалния талант при децата, развива техните умения, като им дава път в изкуството.

 

Маестро Севал Кадиоглу е второ поколение музикант. Неговият баща - Мелтун Кадиоглу е възпитаник на Пловдивската музикална школа. Завършва музикалното училище „Добрин Петков“, а по-късно и АМТИИ. В края на 80-те години заминава за Турция, където създава симфоничния оркестър в Адана, по-късно става диригент и в Бурса, преподава в Чукуровския университет и развива хоровото пеене, концертира повече от 40 години на 3 континента. Севал Кадиоглу продължава семейните традиции и завършва Държавната консерватория в Анкара. След дипломирането си записва магистратура в Нов Български Университет – София, където изучава цигулка при проф. Дора Иванова, хорово дирижиране при проф. Крум Максимов и оркестрово дирижиране при проф. Александър Йосифов. Посещава майсторски класове по цигулка при проф. Минчо Минчев, проф. Сергей Кравченко, проф. Александър Марков и по хорово дирижиране при проф. Крикор Четинян. Изнася концерти като солист и диригент със симфоничните оркестри на Адана и Бурса, Шумен, Разград, Варна, Сливен и Хасково, както и с камерни формации. През 2014 г. Севал Кадиоглу завършва втора магистратура „Оркестрово и хорово дирижиране” в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. През 2019 година е поканен като диригент на турнето на известния оркестър „Тюрксой“ в Казахстан, Турция, Сърбия, Босна и Херциговина и Унгария. Има множество отличия от страната и чужбина.