Международният фолклорен фестивал в Пловдив отново препълни Античния театър

30 Юли 2024 14:09
Международният фолклорен фестивал в Пловдив отново препълни Античния театър   Международният фолклорен фестивал в Пловдив отново препълни Античния театър

Препълнен Античен театър посрещна участниците в 28-то издание на Международния фолклорен фестивал Пловдив 2024. Всяка година жителите и гостите на гостоприемния, хилядолетен град Пловдив, първата българска Европейска столица на културата, очакват с нетърпение най-пъстрото и обичано събитие от Културния календар на града, което се организира традиционно от Община Пловдив. То се провежда на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив, където в продължение на 5 дни с вход свободен, публиката се докосва до красотата, багрите и колорита на фолклора на участниците във фестивала. Международният фолклорен фестивал всяка година доказва, че изкуството на фолклора, музиката, песните и танците са езикът, на който се разбират всички хора, навсякъде по света.
Началото на 28-ия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2024 даде заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който отправи приветствие към участниците и публиката. Водещи на фестивала са Михаела Богданова и Емил Синджирлиев.
„Щастлив съм, че днес заедно даваме началото на едно от най-харесваните събития, част от културния календар на Пловдив. В последните 28 години малки и големи знаем и очакваме в края на юли и началото на август, Главната улица на Пловдив, сцената пред Общината и арената, тук на Античния театър, да се обживи и озари от екзотични ритми, красиви носии и много настроение, което ни носят участниците. Днес, един от най-големите пловдивски и български писатели Недялко Славов определи събитието като „най-пълният с живот фестивал“. Опитахме се с екипа на отдел „Култура“ на община Пловдив и на Фондация „Пловдив 2019“ да съберем и представим най-интересното от нематериалното културно наследство на Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия и Грузия и разбира се много се гордеем и с нашите български домакини - Представителен ансамбъл „Марица“, Представителен ансамбъл „Войводинци“ и една от емблемите на нашия град –Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Да си пожелаем следващите пет дни да си създадем едни изключителни емоции, които да останат завинаги в сърцата ни! На добър час на 28-ия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2024!“, каза в приветствието си Пламен Панов.
Тази година в Международния фолклорен фестивал участват Ансамбъл за народни танци "Мангилик", Казахстан, Танцова школа „Джирнас” – Рига, Латвия, Фолклорна група „Хора Маре“, Молдова, Културно общество „Димитриe Котурович“, Белград, Сърбия, Танцов ансамбъл „Балатон“, Унгария, Държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" Грузия. Български домакини са: Представителен ансамбъл „Марица“ при Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Пловдив, Представителен ансамбъл „Войводинци“ при Народно читалище „Виделина-1928" с. Войводиново и една от емблемите на нашия град – невероятния Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.
Всяка вечер от 17.30 часа започват дефилетата на съставите от „Дом Левски” до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където от 18.00 ч. изнасят кратки концерти. Официалните вечерни представяния на Античния театър са всяка вечер от 20:00 ч. Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН, с изключение на концерта на 1 август, който е с билети. Тогава на сцената със самостоятелен концерт ще се представи невероятният грузински Държавен ансамбъл за песни и танци "МХЕДРУЛИ", който ще зарадва българската публика с лятно турне в страната с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия". На 1 август , спектакълът е от 21.00 часа. Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим и Грабо.
Тази вечер от 20.00 часа на Античния театър ще видим съставите от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и българският Ансамбъл „Войводинци“. Вход свободен!
В сряда, 31 юли, от 20.00 часа на сцената ще играят ансамблите от Казахстан, Унгария, Латвия и Ансамбъл „Марица“. Вход свободен! Участниците от Молдова и Сърбия ще зарадват публиката на площада в гр. Пещера.
На 1 август от 21.00 часа започва "Духът на Грузия" на Държавен ансамбъл за песни и танци "МХЕДРУЛИ". Вход с билети! По същото време ансамбъл „Марица“ и гостите от Латвия и Унгария ще танцуват в гр. Пещера.
На 2 август, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на фестивала с участието на ансамблите от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия, Ансамбъл „Марица“, Ансамбъл „Войводинци“ и Ансамбъл „Тракия“. Входът е свободен!