ОТКРИВАНЕ НА 15Х5

06 Сеп 2024 13:08

В навечерието на Деня на Съединението, който е и празник на Пловдив, Дружеството на пловдивските художници откри кураторската си есенна изложба “15Х5”в Зала “2019” на Градската галерия. С по пет свои нови произведения - живопис, графика, скулптура, видео и лендарт, създадени специално за тази изложба участват 15 артисти от различни поколения, поканени от куратора и участник в проекта Христо Жеков. Той избра свободен и неформален начин да представи колегите си и техните творби.

“Много съм щастлив, че съм художник, а не изкуствовед” - декларира той още в началото, но неусетно пое ролята на водач из дебрите на изкуството за присъстващата публика. Сравни създаването на една визуална творба с превръщането на песъчинката в перла, обработвана в мидата на творческото въображение. А после даваше микрофона на всеки от авторите да сподели свои мисли пред аудиторията, като успя да провокира и най-неразговорливите сред тях.
Без предварителен сценарий микрофонът достигна и до заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той откри съдбовно съвпадение в датата на откриването - 5 септември, планирана преди повече от година, с празничното отбелязване тъкмо същата вечер на 10-тата годишнина от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата. Но всъщност няма нищо случайно в това съвпадение, защото и художници, и публика знаят, че изкуството обича Пловдив и Пловдив обича изкуството.

Замесените в “15Х5” през 2024-а са: Ангел Китипов, Антоан Стойков, Васил Тенев, Георги Джунев, Георги Станчев, Димитър Христович, Димитър Янков, Евелина Петкова, Жорж Сопаджиев, Момчил Георгиев, Николай Алексиев – Фокса, Петър Кочевски, Саркис Нерсесян, Станимир Видев, Христо Жеков.
Изложбата се подкрепя финансово от Община Пловдив и може да се разгледа с вход свободен до 1 октомври.