Отмениха авиошоуто след катастрофа на военен самолет на авиобаза Граф Игнатиево

13 Сеп 2024 13:24
 МО МО Илюстрация

Военнотранспортен самолет L – 39 ZA катастрофира в авиобаза Граф Игнтаиево. Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база, съобщиха от Министерството на отбрраната.

В момента се провежда разследване. Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента.

От Пловдив са изпратени четири пожарни, включва се и пожарен екип от военното летище на авиобазата.

 

За утре бе планирано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

 

По информация на bTV има загинали пилоти. Данните не са официално потвърдени. Твърди се, че жертвите са двама пилоти, които не са от състава на Трета авиобаза.По думите на медийния съветник на министъра на отбраната Евелина Бранимирова разследването на инцидента се поема от Военна полиция.

"На този етап не можем да потвърдим нито за пострадали, нито за смъртни случаи. Изчакваме разследващите органи да кажат какво се случва. На място са компетентните органи от Военна полиция", заяви тя. Бранимирова каза още, че министър Запрянов пътува към мястото на инцидента.

Тя посочи също, че не може да каже къде точно е станала самолетната катастрофа. "Мога само да кажа, че става въпрос за учебно-боен самолет L-39 - двуместен", отбеляза Бранимирова.Според авиационния журналист Димитър Ставрев пък е възможно разбилият се самолет да е един от двата L-39 ZA, които са се върнали от ремонт от Чехия. Той изтъкна, че самолетът е учебно-тренировъчен, а не военно-транспортен, както първоначално бе съобщено от Министерството на отбраната. "Той е двуместен, в него обикновено летят инструктор и обучаем. През 1986 г. такъв е доставен за пръв път в България от бивша Чехословакия, тогава сме получили 36 броя. С годините те са намалели поради по-малката численост на ВВС. Само 3-4 от тях летят в момента, тъй като липсват средства и желание за ремонт", обясни Ставрев.

Той се опасенява, че може екипажът да не е имал време да катапултира.