Най-добрият винар в Асеновград за 2023 г. е Васил Аргиров

01 Фев 2024 18:14

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев награди най-добрите винари, направили вино от реколта 2023 г. Награждаването се състоя в навечерието на празника Трифон Зарезан. Конкурсът „Най-добро домашно вино“, организиран от община Асеновград, се провежда за 32-ри път. I-то място и голямата награда тази година бе отредено за асеновградчанина Васил Аргиров. Виното, с което той се състезаваше, е сорт Мерло по Каберне Совиньон. Кметът на общината д-р Христо Грудев му връчи огромно буре и 400 лв. Победителят получи и куп др. подаръци от фирмите, които подкрепиха „Винария 2024 г.“.
На II място в конкурса се нареди Стамен Стоянов, с вино сорт Каберне фран. Той получи 350 лв. Наградата му бе връчена от зам.-кметът инж. Петър Петров. III място в класацията си заслужи Димитър Вълчев, с вино сорт Мавруд. Наградата от 250 лв. му бе връчена от зам.-кметът д-р Теньо Манолов. В категория „Бели вина“ първенец е Харалампи Желев от Асеновград, с вино сорт Шардоне. Той получи 280 лв., като бе награден от председателя на Общинския съвет в града Иван Иванов. В категория „Вино Розе“ победител е Николай Ангелов от с. Червен, с вино сорт Розе. Неговата награда също е в размер на 280 лв. и му бе връчена от секретаря на община Асеновград инж. Петър Иванов. В категория „Изкуствено ароматизирани вина Пелини“ I-то място си заслужи Жана Стоянова от Перущица, с вино сорт Пелин. Наградата си от 280 лв. майсторката получи от зам.-кметът Петров. Носителят на шампионската титла за най-добро домашно вино от винарите извън община Асеновград е Живко Аргиров от Първомай, с вино сорт Каберне Совиньон. Наградата от 300 лв. и буре му бе връчена от кмета на общината д-р Грудев. II място и 250 лв. в същата категория си заслужи Костадин Колев от с. Марково, с вино сорт Сира. А третата почетна позиция и награда от 200 лв. бе определена за Емануил Манев от Пловдив, с вино сорт Мерло по Каберне Совиньон.
От няколко години община Асеновград присъжда и една специална награда - „Никола Македонски“ – за най-добър домашен мавруд. Припомняме, че той беше винарят, който дълги години печелеше този конкурс. Кметът д-р Христо Грудев връчи наградата на победителя Иван Иванов, жител на с. Крумово. По традиция, „Ротари клуб - Асеновград“ дарява с буре „Най-младия финалист“ в конкурса. Тази година това е Румен Пергелов от Перущица, представил се с вино сорт Розе. Не на последно място, награда връчи ресторант „Асеновец“, където всяка година се провежда конкурсът „Най-добро домашно вино“. Неговият собственик Кирил Донев дари буре на „Най-възрастния финалист“. В тазгодишното издание това е Димитър Павлов от Куклен, с вино Врачански мискет.