Порто надви Арсенал след фамозен гол в последната минута

22 Фев 2024 00:07

Порто се наложи над Арсенал с 1:0 на „Ещадио до Драгао“ в първия 1/8-финален мач между двата тима в Шампионска лига. Двата отбора показаха страхотна битка в средата на терена, като не успяха да стигнат до попадение до четвъртата минута на добавеното време, когато Вандерсон Галено вкара гол-шедьовър, с който донесе успеха на „драконите“. Ответният двубой между Арсенал и Порто на стадион „Емиратс“ е на 12 март от 22:00 часа.

В първия четвърт час и двата тима действаха по-внимателно. Така играта се задържаше в средата на терена, а положенията пред двете врати липсваха.

Порто стигна до първата голова възможност и тя бе изключително голяма. В 21-вата минута Галено бе изпуснат в наказателното поле и засече едно центриране, като ударът му се отби от гредата, а при добавката той отново не успя да отбележи отблизо.

Арсенал продължи да бъде отборът, който повече владее топката, но трудно създаваше голови възможности. В 24-тата минута Сака опита центриране от аутлинията и топката "кацна" на напречната греда.

Порто пък бе опасен на контраатака. При една такава Нико Гонсалес шутира от далечна дистанция, но уарът му не бе достатъчно точен и премина високо над вратата.

В 40-ата минута и Давид Рай трябваше да прави първото си спасяване в мача. Еванилсон бе изведен в наказателното поле и стреля към вратата, но испанският страж внимаваше и улови.

В 45-ата минута след центриране от корнер Кай Хавертц се извиси и стреля с глава, но много далеч от целта.

Арсенал отново бе по-активният от двата отбора на старта на второто полувреме, подобно на първото, като воденият от Микел Артета тим продължи да има огромни трудности в създаването на добри положения пред вратата на Диого Коща.

Пепе проби по дясното крило и навлезе в наказателното поле на Арсенал, след което сви топката Еванилсон, чийто удар в 66-ата минута бе блокиран от Деклан Райс, който предотврати чиста голова възможност.

Франсиско Консейсао направи опасен пробив по дясното крило в 83-ата минута, след което центрира остро в наказателното поле, но там Давид Рая успя да изпревари футболистите на Порто и улови топката.

Във втората минута от добавеното време на срещата Габриел бе адресатът на подаване в наказателното поле на Порто от статично положение, но ударът на централния защитник на Арсенал премина над напречната греда.

В четвъртата минута на добавеното време на мача Габриел Мартинели даде грешно подаване, а футболистите на Порто отнеха. Топката стигна до Вендерсон Галено, който необезпокояван проби през средата. Бразилецът стреля от средна дистанция и със страхотен фалц прати топката точно в скобата между напречната греда и левия страничен стълб, не оставяйки никакъв шанс на Давид Рая да отрази.