Наполи и Барселона не излъчиха победител

22 Фев 2024 00:00

Наполи и Барселона завършиха наравно 1:1 в първи осминафинал в Шампионска лига. Роберт Левандовски откри резултата в 60-ата минута на "Диего Марадона", а в 76-ата минута Виктор Осимен изравни. Така двата отбора оставиха развръзката за реванша в Испания на 12 март.

Каталунците бяха по-добри в течение на мача, като изпуснаха две-три добри възможности за гол. Партенопеите погледаха по-смело към вратата на Марк-Андре тер Стеген едва след попадението на нигериеца. Срещата беше дебютна за новия треньор на италианския шампион Франческо Калцона, който застана начело на отбора по-малко от 48 мача преди срещата.

Двубоят започна с битката в средата на терена, където поне през началните десет минути нито един от двата отбора не съумя да вземе превес. Тогава дойде и първото интересно положение, като Ламин Ямал опита да намери десния ъгъл на вратата, охранявана от Мерет, но стражът на домакините се справи отлично. Малко по-късно Левандовски също изпробва мерника си, но стреля в аут.

Към средата на полувремето домакините съумяха също най накрая да приближат опасно вратата на съперника и стигнаха до ъглов удар, от който обаче не последва нищо опасно.

Три минути по-късно Левандовски отново бе замесен в центъра на събитията, като ударът му се натъкна на нова адекватна реакция от страна на Мерет. Няколко секунди по-късно Гюндоган отправи мощен удар от границата на пеналтерията, но отново стражът на домакините запази мрежата си суха.

След това съперниците опитаха да пробият с центрирания, като Осимен от неаполитанците изглеждаше най-близо до възможността да се озове в стрелкова позиция, но попадна в засада и опропасти атаката на отбора си.

Следващият изстрел към една от двете врати дойде чак две минути преди края на редовното време на първата част. Кансело от каталунците се намери в близост до наказателното поле на домакините и нанесе опасен удар, който мина над напречната греда. Така на полувремето двата отбора се оттеглиха без да си отбележат гол.

В 53-ата минута Жоао Кансело пусна хубав пас в наказателното поле, но Жезус решително изчисти топката в корнер. Две минути след това Гюндоган намери Левандовски, но подаването на поляка към включилия се в атака Педри, бе прекалено силно.

В 60-ата минута Иниго Мартинес намери Педри, който пусна към Левандовски, а голмайсторът на каталунците овладя топката, нагласи си я и я прати във вратата с удар по земя.

Четвърт час преди края на мача партенопеите се върнаха в двубоя. Андре-Франк Замбо Ангиса намери Виктор Осимен, който се справи с Иниго Мартинес, обърна се и матира Марк-Андре тер Стеген.

Секунди след попадението Осимен бе заменен от Джовани Симеоне.

В последната минута на добавеното време Илкай Гюндоган пропусна да се разпише, като прати топката от външната страна на мрежата.