Черно море е вицешампион на България след успех над ЦСКА-София, ''червените'' отиват на бараж за ЛК

23 Май 2024 22:30

Черно море ще се окичи със сребърните медали в първенството за първи път през този век, след като си осигури втората позиция в крайното класиране с победа над директния съперник ЦСКА-София с минималното 1:0 на Националния стадион „Васил Левски“ в София. Единственото попадение в срещата от четвъртия кръг на плейофите в Първата шестица на efbet Лига реализира Пабло Гарсия в 57-ата минута.

„Моряците“ бяха подпомогнати и от факта, че в 50-ата минута вратарят на „червените“ Густаво Бусато беше изгонен с директен червен картон заради нарушение срещу Уеслен Жуниор и игра с ръка извън наказателното си поле. Като цяло, столичани не убедиха изобщо с играта си, че заслужават нещо повече от загуба в двубоя, въпреки че и дузпа в тяхна полза беше отменена в 63-ата минута. Варненци, от своя страна, изиграха един много добре тактически построен двубой, в който се възползваха по най-добрия начин от възможността да си осигурят втората позиция.

По този начин ЦСКА-София ще завърши на третото място и ще трябва да играе бараж срещу седмия в подреждането, ако иска да си осигури участие в Европа догодина. След този двубой разликата между „червените“ и „моряците“ е пет точки при оставащ само един кръг до края на шампионата. Черно море пък ще бъде подгласник на шампиона на Лудогорец исе завръща в европейските клубни турнири, а впечатляващо постижение е и това, че варненци нямат загуба и нито един допуснат гол до момента в плейофите. В последния си мач за сезона столичани, които пък нямат успех след разделянето на първенството, гостуват на Локомотив Пловдив, докато Черно море ще приеме у дома Крумовград.

"Червените" започнаха по-активно и в 7-ата минута Линдест засече с глава центриране на Вион отдясно, но прати топката в ръцете на Дюлгеров.

В 17-ата минута варненци комбинираха бързо през центъра на терена. Жуниор изведе Калкан фронтално срещу Бусато, но притичалият Вион се хвърли на шпагат и блокира изстрела на румънското крило.

Седем минути по-късно Хайнц шутира ефектно от воле след центриране от корнер, но Дюлгеров спаси.

В 44-ата минута "червените" комбинираха добре в наказателното поле на гостите. Последва единоборство между Хайнц и Атанасов, заради което реферът Георги Кабаков отсъди фал в нападание. Но по-скоро сбърка, тъй като можеше да даде дори дузпа за домакините, тъй като защитникът на гостите чукна в краката халфа на ЦСКА-София. В полза на рефера бе, че норвежецът пък секунди по-рано подпря с ръка в гърба своя съперник.

Секунди по-късно Хайнц повтори изпълнението си от началото на двубоя, засичайки от воле центриране от корнер, а опасният му шут профуча покрай гредата.

В началото на второто полувреме домакините от ЦСКА-София започнаха по-активно и опитаха натиск. Малко след след почивката Андреяс Калкан получи жълт картон заради задържане на Тибо Вион.

В 50-ата минута ЦСКА-София остана с човек по-малко. Густаво Бусато излезе извън наказателното поле и фаулира Уеслен Жуниор, а също така и докосна топката с ръка, което накара Георги Кабаков да му покаже червен картон. Ситуацията бе предизвикана от грешка на Сайней Санянг, който се опита да върне топката с глава, но това бе прекалено леко и така се стигна до нарушението на Бусато.

Уеслен Жуниор се оказа, че е получил сериозна травма, което наложи линейката да навлезе на тревата, за да го откара в болница.

В 57-ата минута Черно море поведе. След изпълнението на прекия свободен удар Атанас Илиев стреля, Димитър Евтимов изби топката, а Пабло Гарсия добави и вкара за 0:1.

В 61-ата минута ЦСКА-София първоначално получи право да изпълни дузпа. Живко Атанасов извърши нарушение срещу Тибо Вион. Атанасов посегна с крака и с бутонките удари крака на Вион. След преразглеждането с ВАР обаче се оказа, че в началото на атаката Тибо Вион е в положение на засада и дузпата бе отменена.

Постепенно гостите се позатвориха, а домакините от ЦСКА-София тръгнаха по-смело напред.

В 87-ата минута Християн Петров центрира в наказателното поле на Черно моле, Амос Юга стреля от движение, но изпрати топката в аут.