Франция се издъни срещу Полша и не успя да спечели групата си

25 Юни 2024 21:33

Франция и Полша не се победиха, завършвайки 1:1 в последен мач от група D на Евро 2024.

За "петлите" точен от дузпа бе Килиан Мбапе, а за поляците от наказателен удар се разписа Роберт Левандовски.

След това равенство французите останаха на второ място в групата, която бе спечелена от Австрия с шест точки, а селекцията на Дидие Дешан събра пет. Трети в тази група остана Нидерландия с четири точки.

Французите натиснаха още от първата секунда, но съперникът беше този, който отправи първия удар - при това в очертанията на вратата. Стори го Жиелински в 6-ата минута, но за Менян нямаше проблем да улови.

Тимът на Дешан продължи да доминира и в 11-тата стигна до първата си опасност. Тогава подаване на Дембеле по земя беше засечено от Тео Ернандес, но с крак Скорупски успя да избие.

Четири минути по-късно, след ситуация в наказателното поле на Франция, се стигна до напрежение между вратаря Менян и Левандовски. Остана впечатление, че стражът на Милан удря нападателя, но не последва никаква реакция от страна на рефера.

Французите пропуснаха втори отличен шанс за гол в 19-ата, когато Дембеле се оказа очи в очи с вратаря, но той спаси.

От сходно положение пък Левандовски не съумя да уцели вратата с глава в 34-тата минута.

Мбапе, който до този момент не блестеше с нищо, стигна до своята възможност чак в 42-рата, когато доближи вратата. Скорупски обаче прояви рефлекс и не допусна гол. Същото се повтори и в 45-ата минута.

Втората част започна с натиск на "петлите". Мбапе нанесе удари на два пъти, като първо Скорупски спаси, а след това топката премина покрай вратата. В 56-ата минута Франция поведе. Усман Дембеле проби отдясно и беше фаулиран от Якуб Кивиор в наказателното поле. Главният рефер посочи бялата точка. Зад топката застана Килиан Мбапе и с безпощаден удар в левия ъгъл откри резултата.

В 74-ата минута резервата Карол Швидерски беше закачен от Дайо Упамекано в наказателното поле. Главният рефер Марко Гуида даде сигнал играта да продължи, което доведе до опасна атака на Франция, завършила със слаб удар на Мбапе. След това последва намеса на ВАР и италианският съдия прегледа ситуацията в наказателното поле на "петлите" на монитора, след което посочи бялата точка. Зад топката застана Роберт Левандовски, чийто удар беше спасен от Майк Менян. Нападателят обаче веднага даде сигнал, че вратарят е бил и с двата крака пред голлинията преди удара, а ВАР потвърди това. Последва повторно изпълнение на дузпата, при което полската звезда прати топката в долния ляв ъгъл за 1:1.