Австрия превзе върха в група ''D'' на Евро 2024

25 Юни 2024 21:49

Отборът на Австрия поднесе изненадата в Група D. Тимът оглави потока след края на първата фаза на Евро 2024. Австрия се наложи над Нидерландия с 3:2 на „Олимпиащадион“ в Берлин. Срещата беше белязана и от най-бързия автогол на европейски футболни финали.

В другия мач от групата Франция и Полша завършиха при 1:1.

Австрийците спечелиха групата с 6 точки, следвани от Франция и Нидерландия. И трите тима продължават за следващата фаза на надпреварата. Полша си отива у дома.

Австрия стартира много по-добре, като Александер Прас бе много агресивен по левия фланг. В шеста минута именно той центрира ниско, а Мален засече топката в собствената си врата, давайки преднина на австрийците. Това бе и най-бързият автогол в историята на европейските първенства.

"Лалетата" опитаха да реагират и в 14-ата минута създадоха много добра възможност. Депай намери Гакпо отляво, след което нападателят на Ливърпул много добре видя непокрития Райндерс в наказателното поле. Халфът на Милан обаче отигра много лошо и топката премина встрани.

В 23-ата минута Нидерландия пропусна още по-голяма възможност. Ферман изведе много добре Мален, който се откъсна сам срещу Пенц, но стреля покрай гредата. Така нападателят на Борусия (Дортмунд) не успа да се реваншира за пропуска си и се превърна в още по-голям грешник за отбора си.

Австрия можеше да удвои аванса си в 37-ата минута, когато Забитцер стреля много опасно от границата на наказателно поле към долния десен ъгъл, но Веербруген изби. Секунди след това Арнаутович се озова зад отбраната на няколко метра пред голлинията, но нападателят не успя да уцели добра топката и стражът отново се намеси.

В 41-вата минута Пош блокира решително след пробив на Мален отдясно, след което топката бе изчистена от голлинията след удар с глава на Депай. Дори и да имаше попадение тук, то щеше да бъде отменено, тъй като страничният рефер маркира засада.

Само 70 секунди след старта на второто полувреме нидерландците възстановиха равенството. Те отнеха топката в центъра на терена, а Шави Симонс подхвана бърза контраатака. Той изведе Коди Гакпо, който с едно докосване преодоля Пенц.

В 54-тата минута Мемфис Депай центрира от корнер. Върджил ван Дайк се опита да стреля с глава, но бе изпреварен.

Само пет минути по-късно австрийците си възвърнаха аванса при головете. Забицер изведе Флориан Грилич зад защитата на Нидерландия. Той центрира към Романо Шмид, който стреля силно с глава. Стефан де Фрай се опита да избие от голлинията, но не сполучи.

Около 15 минути преди изтичането на редовното време „лалетата“ отново възстановиха равенството. Влезлият преди минути в игра Вут Вегхорст свърши работата си. При висока топка в наказателното поле той успя да се пребори и с глава свали към Мемфис Депай. Нападателят овладя и вкара – 2:2. ВАР преразглежда ситуацията заради съмнения, че Депай си е помогна с ръка при овладяването, но нямаше нищо нередно.

В 81-вата минута австрийците отговориха с гол. Кристоф Баумгартнер демонстрира невероятен поглед върху играта и пусна в коридор към Марсел Забицер. Капитанът овладя и останал очи в очи с Вертбрюген го преодоля от малък ъгъл. Върджил ван Дайк може да носи основната вина за попадението.

Секунди по-късно Баумгартнер порази вратата на Нидерландия. Вертбрюген отново беше преодолян с удар от малък ъгъл, но за щастие на „лалетата“ имаше засада.

В 86-ата минута Вегхорст се хвърли на летящ плонж и засече центриране от десния фланг. Топката премина над вратата на Пенц. Таранът беше задържан за фланелката, но съдиите прецениха, че няма основания за 11-метров наказателен удар.