Груев: С тези отбори Европейското първенство ще бъде много силно

14 Юни 2024 16:53

Бившият български национал Илия Груев даде интервю за Дарик радио и dsport часове преди началото на Евро 2024. Груев, който дълги години живее в Германия, е запознат с обстановката в страната-домакин. Бившият халф на Левски е играл за Дуисбург, Юрдинген и Рот Вайс Ерфут, а на първите е бил и треньор.

„Разбира се, че Германия е готова за Европейското. Четох една статия, че това е най-лесното и най-евтиното за организиране Европейско първенство, защото Германия има още от 2006 година всички инфраструктури, стадиони, паркоместа, всички удобства. Бяха направени козметични промени на всички стадиони. Обстановката е позната. С тези ред и дисциплина, които Германия предлага, ще станем свидетели на едно много хубаво Европейско първенство“, започна Груев.

„Трудно е да се отговори кое е по-силно – Европейското или Световното. Говорим в по-тесен кръг, по-изравнени отбори. На Световното има квоти от всички континенти. Смея да твърдя, че в Европа има доста силни отбори и самото Европейско първенство предразполага за много интересни мачове и изравнени възможности. Няма случайни отбори, класирали се за това първенство. По-нетрадиционните отбори показват в контролите и със самото си класиране, че са способни да поднасят изненади и е много опасно, ако някой ги подцени“, продължи той.

„Сигурно е, че кондицията ще бъде от важните компоненти. За мен най-важният е манталитетът на играчите, треньорите и отборите. След като е завършило едно първенство на топ ниво, разбира се, че опира и до морално-волевите качества на футболистите, които получиха малко време за почивка да се освежат преди да се съберат с националните отбори. Кондиционно, който е в добро състояние, ще има преимущество. Манталитетът е от решаващо значение“, добави Илия Груев.

„Абсолютно това, че е последното първенство на Тони Кроос ще даде добавена стойност на Германия. Той е човекът, който ще прави разликата в мачовете, в това съм дълбоко убеден. Дали Германия може да стане шампион с него, не мога да кажа, но е факт, че нещата във футбола се променят в много. Допреди няколко години Кроос не беше високо ценен в Германия, което не го разбирах, казваха, че подава само настрани и назад. Отива в Реал Мадрид и печели 5 пъти Шампионска лига, сега се връща като месия. Преди фенове и журналисти не са си направили сметката. Години наред показва, че е страхотен футболист. Аз се радвам на неговото завръщане. Може да завърши кариерата си по великолепен начин“, каза Груев за халфа на Реал Мадрид.

„Най-хубаво е да се изчакат няколко мача да се видят фаворитите, но много добре знаем, че някои отбори влизат трудно, целта им е да излязат от групите, а след това трудно могат да бъдат спрени. Хубаво е да видим няколко мача, има контузени, има играчи с леки заболявания. Това са неща, които решават оптималната форма на всеки играч. Това са странични детайли, които обаче влияят върху представянето на целия отбор. Като цяло, за мен Франция е голям фаворит. Италия е европейски шампион, Англия, много силен отбор, Португалия, изключително силен отбор, Германия, с домакинството, подмладяването, еуфорията, Белгия, Нидерландия са топ отбори. Винаги ще има един отбор, който никой го няма в сметките, но прави изненада. Пропуснах Испания. С тези отбори това първенство ще бъде много силно“, добави той.

„Ако не ми доставя удоволствие, няма да съм гост в телевизионните студиа. Мисля, че в края на краищата и условията, които предлагат нашите телевизии, са на много по-добро ниво от години назад. Концепцията е така, че ти дават възможност да покажеш нещата по друг начин. Можем да покажем нещата на обикновения зрител, на фена, но и на треньорите, които се интересуват от типични неща. Работата е добра и е предпоставка за едно добро представяне“, завърши Илия Груев.