Лудогорец стартира успешно в Европа

10 Юли 2024 22:58

Българският шампион Лудогорец стартира победоносно сезон 2024/2025, след като надигра с 3:1 грузинския първенец Динамо Батуми в първи двубой от първия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Реваншът е на 17 юли (сряда) от 20:00 часа на стадион „Аджабарет Арена“ в Батуми. При успех над грузинците, Лудогорец ще срещне Динамо Минск от Беларус или Пюник от Армения във втория квалификационен кръг.

След спокойно начало на мача Лудогорец откри резултата още с първата си опасност. В 13-ата минута при късо изпълнение на корнер Рик се освободи елегантно и намери непокрития Текпетей, който хладнокръвно реализира от средата на наказателното поле.

Пет минути по-късно "орлите" можеха да удвоят преднината си, но при числено предимство в атака и пас на Текпетей към Руан нападателят не успя да отправи силен удар и вратарят Рикардо Силва спаси.

Последваха два нови опита на българите, но Неделев и Алмейда не намериха рамката на вратата и ударите им излязоха в аут.

В 24-ата минута Лудогорец стигна до втория гола. Секо успя да запази отлично топката и последва извеждащ пас към Рик, който напредна и с помощта на гредата ударът му влезе за втори път във вратата.

Последваха по-спокойни минути, но в края на полувремето Неделев можеше да вкара трети гол за разградчани, но ударът му бе избит с една ръка от стража на гостите. В продължението пък Рик се оказа на чиста позиция в малкото наказателно поле, но не успя да намери рамката на вратата.

Три минути след началото на втората част Динамо Батуми най-сетне успя да пропука защитата на Лудогорец. Николоз Мали преодоля Сон и Диниш Алмейда и подаде към Хоноре Гомис. Неговият удар беше блокиран, но последва много опасна добавка на Владимер Мамучашвили. Сон застана на пътя на топката.

Десет минути по-късно Мали центрира от фланга. Падт изчисти, но не много убедително. Гомис стреля, а Неделев отклони в корнер.

В 62-рата минута по-активната игра на грузинския първенец даде резултат. Динамо съумя да намали изоставането си. Гомис и Жан Виктор разиграха на двойно подаване. Вторият преодоля Текпетей и пусна към Мамучашвили. Цялата отбрана на Лудогорец спря да играе, тъй като сякаш се чу звук от трибуните, наподобяващ съдийски сигнал. Такъв нямаше и Мамучашвили непритесняван прати топката в мрежата зад Падт.

Към 70-ата минута разградчани съумяха да си възвърнат спокойствието и самочувствието. Домакините получиха пряк свободен удар, а топката беше заложена фронтално срещу вратата на Силва. Аслак фон Витри завъртя топката над стената и преодоля вратаря за 3:1.

До края сериозни голови положения липсваха. Лудогорец видимо не предприемаше излишни рискове, явно удовлетворен от аванса от два гола. Четири минути преди изтичането на редовното време Падт направи рутинно спасяване след удар от дистанция. В 90-ата минута Диниш Алмейда засече с глава центриране от ъглов удар, но изпрати топката в аут.