Обрат с гол в последната минута прати Англия на финал

11 Юли 2024 00:31

Англия се класира на финала на Европейското първенство в Германия, където ще се изправи срещу Испания! "Трите лъва" стигнаха до втори пореден финал на континенталния турнир, след като се наложиха над Нидерландия с 2:1 в полуфинален двубой, който се изигра на "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд. Шави Симонс даде ранен аванс на "лалетата" още в 7-ата минута, но "трите лъва" изравниха в 18-ата посредством Хари Кейн, който бе точен от бялата точка. Влезлият като резерва Оли Уоткинс класира Англия на финала на "Олимпиащадион" на 14 юни, след като реализира в 90-ата минута след асистенция на друга резерва - Коул Палмър.

В седмата минута англичаните загубиха топката в опасна зона. Чави Симонс открадна кълбото от Деклан Райс, напредна и с велиоклепен удар преодоля Пикфорд. Тимът на Саутгейт изостава в резултата в трети пореден мач от фазата на елиминациите на Евро 2024.

Англия опита веднага да отговори и започна да атакува по-агресивно. Центриране на Фоудън от фал бе изчистено от отбраната на "оранжевите. Малко по-късно пробив на Сака завърши с блокиран удар. Топката стигна до Кейн, който я прати над вратата. В тази ситуация обаче капитанът на британците бе уцелен в крака от Дъмфрис. Съдията отиде да види случилото се на монитор и отсъди дузпа. От бялата точка Кейн се разписа и изравни резултата.

След първото изравняване последва силен период "Трите лъва" и нови техни атаки. Тимът на Саутгейт бе много близо до втори гол в 23-ата минута. Тогава пробив на Мейну завърши с подаване към Фоудън, който се разходи сред няколко защитници в наказателното поле и успя да промуши топката покрай вратаря. Тя обаче не премина голлинията преди Дъмфрис да я изчисти.

Дензъл Дъмфрис бе в центъра на събията и в двата края на игрището. След важната си намеса пред своята врата той можеше да се окаже в много сложна ситуация. Бранителят на Интер спря Фоудън, англичаните искаха нарушение, а ситуацията бе такава. Ако беше отсъден фал, можеше да се стигне и до втори жълт картон на защитника. Малко по-късно Дъмфрис бе пред другата врата и засече топката с глава, а тя се удари в горната греда.

Въпреки тази ситуация Англия определено доминираше, а Фил Фоудън, който се губеше в първите си мачове на Европейското, блестеше. В 32-ата минута той също удари греда след великолепен удар от дистанция. Малко по-късно Нидерландия получи нов удар. Мемфис Депай трябваше да напусне терена поради контузия и бе заменен от Джоуи Ферман.

"Трите лъва" продължаваха да натискат и последваха удари на Фоудън и Мейну, но те не затрудниха Вергбруген. Нидерландия много трудно се справяше с атаките на съперника и прекарваше повечето време в собствената си половина. Все пак те удържаха до почивката и първото полувреме завърши при равенство, което даде възможност на Роналд Куман време за размисъл какви промени трябва да направи.

Второто полувреме започна с повече битка в средата на терена. Едва в 65-ата минута имаше опасна ситуация пред една от двете врати. Джоуи Феерман центрира в наказателното поле, където Върджил ван Дайк изпревари Кайл Уокър и нанесе удар от близка дистанция, но Пикфорд демонстрира отличен рефлекс и изби в корнер. След неговото изпълнение удар с глава на Дъмфрис премина над вратата.

В 76-ата минута слаб удар от удобна позиция на Симонс не затрудни стража на „трите лъва“. Четири минути след това Англия стигна до гол, който не беше зачетен. Кайл Уокър получи подаване отдясно и пусна подаване към Букайо Сака, а фланговият нападател от няколко метра прати топката във вратата. Попадението обаче беше отменено заради засада.

В първата минута на добавеното време Англия стигна до победен гол. Коул Палмър с чудесен пас намери Оли Уоткинс в наказателното поле. Нападателят беше с гръб към вратата, обърна се и от малък ъгъл нанесе силен удар към далечния ъгъл, като топката премина между краката на Стефан Де Фрай и се озова в мрежата.