Германия записа нова победа на Евро 2024 и се класира на 1/8-финалите

19 Юни 2024 20:57

Националният отбор на Германия записа втори пореден успех в група ''А'' на Евро 2024, след като се наложи с 2:0 над Унгария. Срещата между двата тима се проведе в Щутгарт. Попаденията за Маншафта отбелязаха Джамал Мусиала (22') и Илкай Гюндоган (67').

Германците събраха актив от 6 точки на първата позиция в групата. Така футболистите на Юлиан Нагелсман се класираха за 1/8-финалите на Европейското първенство. Унгарците допуснаха второ поредно поражение и остават на третото място без нито една спечелена точка.

В следващия кръг Германия се изправя срещу Швейцария, а Унгария ще премери сили с Шотландия.

Още в първите секунди на срещата унгарците имаха чудесна възможност да шокират домакините. Йошуа Кимих върна лошо топката към Мануел Нойер, но опитният вратар със сетни усилия успя да изчисти топката. Германия пък отговори с точен удар на Кай Хавертц в 5-ата минута. Само две минути по-късно пък опасен удар на Бендегуз Бола след корнер бе блокиран от Роберт Андрих. В 12-ата минута грешка на Вили Орбан сгреши и остави Кай Хавертц да мине зад гърба му, но шутът на нападателя на Арсенал бе спасен от Петер Гулачи. От последвалия корнер пък опасно воле на Роберт Андрих бе блокирано. Така се стигна до 22-рата минута, когато Германия откри резултата. Илкай Гюндоган бе изведен добре в наказателното поле на Унгария и се пребори с Вили Орбан за топката, като я върна именно към Джамал Мусиала, който му бе подал. Талантливият офанзивен халф на Байерн (Мюнхен) стреля и с рикошет в бранител и с помощта на горната топката влетя в мрежата - 1:0 за Германия. Това бе и второто попадение в турнира за големия талант на немския футбол. Унгарците имаха претенции за нарушение на Гюндоган, но след преглед с ВАР такова не бе отчетено от главния съдия Дани Макели.

Буквално в следващата минута Унгария можеше да изравни. Доминик Собослай стреля опасно от пряк свободен удар, но Мануел Нойер със сетни усилия успя да избие, а след това и изчисти топката при добавката на Бендегуз Бола, като освен всички други и изчисти от голлинията преди идването на връхлитащ унгарски футболист. В 29-ата минута последва нов опасен шут на унгарския капитан, но Йонатан Та бе на мястото си и изчисти. Последваха малко по-спокойни минути, в които най-интересното бе няколко корнера пред вратата на Гулачи. В 44-тата минута Флориан Виртц комбинира с Мусиала, който веднага стреля, а топката рикошира и намери мрежата, но от външната страна на вратата. В последните секунди на първата част пък поредното опасно центриране на Собослай от фаул доведе до изравнителен гол, но попадението бе отменено заради засада на Вили Орбан.

В 55-ата минута Тони Кроос отправи мощен изстрел от границата на пеналтерията. Гулачи показа отличен рефлекс, за да запази резултата.

Пет минути след това Унгария отново бе близо до изравнителния гол. Салай центрира от левия фланг. Барнабас Варга се освободи от Йонатан Та и стреля с глава, но ударът му премина над напречната греда.

В 62-ата минута Джамал Мусиала отправи изстрел от границата на наказателното поле. Изпълнението му премина над напречната греда.

Пет минути по-късно Германия отбеляза втори гол. Бундестима организира хубава постепенна атака. Топката стигна до Максимилиан Мителщет, който по земя намери Гюндоган в пеналтерията. Той с едно докосване преодоля Гулачи.

В 74-ата минута Йозуа Кимих стреля от пеналтерията, но вратарят на унгарците спаси.. Малко след това резервата Лерой Сане отново тества рефлекса на Гулачи.