Веселин Великов: Хебър ще е с един от най-малките бюджети

22 Юни 2024 15:22

Веселин Великов се завърна на елитната сцена у нас. След три години отсъствие той пак ще работи в Първа лига. Сега 47-годишният Великов се е заел с нова тежка мисия – Хебър. В две поредни години пазарджиклии оцеляваха в елита при Любо Пенев, който сега пое Локомотив Пловдив. За всичко това “Тема Спорт” потърси за интервю бившият защитник на Етър, ЦСКА, Марек и др.

Г-н Великов от няколко дни сте начело на Хебър, в какво състояние е отборът, клубът?

– Още при представянето ми, на първата тренировка, казах, че ще е доста трудно. Аз бях длъжен да приема предложението, заради Хебър. Нямахме време. Трябваше да дам бърз отговор и веднага да се захващаме за работа. То и сега няма време, закъснели сме. Когато получих офертата мислех два, три дни и приех. Знаех, че няма да е лесно, но ще опитаме да се справим. Ще дам всичко от себе си.

Не ви е за първи път да сте в подобна трудна ситуация?

– Така е. Трудни моменти съм имал и в Дунав, и в Кариана, и в Черноморец Бургас. Дано този път да имаме и малко късмет, за да намерим точните футболисти. Това ще е най-трудната задача. Когато дойдох имах на разположение само шест човека с договори.

По отношение на подготовката обаче нещата изглеждат доста добре – лагер в Словения и пет контроли там…

– Още нямаме потвърждение за съперниците там. Имам уверението, че ще изиграем качествени контроли, с отбори на нужното ниво. Ще сме на хладно, защото знаете какво е времето в Пазарджик в края на юни и началото на юли, колко е горещо. Теренът за тренировки ще ни е до хотела, няма да се налага и да пътуваме. Всички удобства ще имаме, за което благодаря на ръководството. Аз вярвам, че подготовката ще е добра. Важното е да намерим и добри попълнения.

За последно бяхте начело на Черноморец Бургас, когото напуснахте през април миналата година. Имахте ли други варианти за кариерата си през това време, а и сега?

– Честно да ви кажа, никой друг не ми се обади освен Хебър Пазарджик през това време. Никой не се сети за мен, не ме потърси.

Как сте здравословно, борехте се със заболяване?

– Още малко остана. Не съм напълно възстановен. Някъде на 80 процента съм. Продължавам медикаментозно лечение. Засега не е сериозно и опасно, но да се надявам, че още малко и ще се излекувам вече напълно.

За последно бяхте в елита преди 3 години, когато спасихте Ботев Враца от изпадане след бараж. Колко се е променил оттогава футбола в Първа лига?

– Променил се е по отношение на футболистите. Вече няма такъв добър избор, няма ги качествените и класни играчи, особено българските. Трудно вече може да вземеш добър роден играч. Той или ще е с големи финансови претенции или няма да е достатъчно подготвен. Затова се ориентираме към чужденци. Зная, че не е приятно, защото и аз искам да работя с българи, но на този етап действителността е такава. Ще имаме доста иностранци на проби и трябва да внимаваме, но и да бързаме с избора. Затова казах, че ще е много трудно.

Сам казахте на няколко пъти, че Любо Пенев е вдигнал доста високо летвата в Хебър. Как ще я прескочите?

– В началото, при влизането в елита, нещата в Хебър бяха доста по-различни. Сега ще сме един от отборите в Първа лига с най-малък бюджет. Това обаче ще ни амбицира още повече. Няма как да направим отбор за 30-40 дни. Това е илюзия. В България обаче никой не ти дава достатъчно време.

Това сигурно е и една от причините, заради които напуснахте Черноморец Бургас преди малко повече от година?

– Не е само това. Черноморец бе отборът с най-лоши условия за тренировки и мачове, в който съм работил. Сега във Втора лига играеха на “Лазур”, докато ние тогава домакинствахме в Долно Езерово. Условията бяха… Пак ви казвам, не съм работил никога при такива. Дори в Кариана от село Ерден нещата бяха на по-високо ниво. Но пак направихме така, че после отборът да влезе в професионалния футбол…

Но и бързо изпаднаха оттам след само един сезон…

– Това е показателно.

Вашият бивш съотборник в ЦСКА и Марек Филип Филипов се е заел с тежката задача да вдигне армейците. Ще успее ли?

– Задачата му наистина е много тежа. Правят нов отбор, имат нов треньор, нов собственик. Строи се и стадиона. Да се надяваме, че ще успеят. Все пак това е ЦСКА. Времето без титла тежи, но трябва да си признаем, че в Лудогорец хората работят правилно, няма значение как и по какъв начин, но успяват. Могат да си позволяват да дават големи пари за футболисти, а това носи и качество и резултати.

Кои ще са основните конкуренти на Хебър в битката за оцеляване?

– Рано е още да се каже. Нашата цел е да не изпаднем. Ако може да се спасим по-рано, а не в последния кръг, ще е хубаво. Вижда се обаче, че доста клубове имат проблеми. Дано да намерим достатъчно добри футболисти, за да направим отбор на ниво Първа лига. Пък после всичко ще си зависи от нас. Защото във всичко отбори, в които съм бил съм имал някакво ядро от футболисти и после само съм добавял това, което ми трябва. Нужно е обаче и време.

Каквото ви дадоха например в Дунав Русе?

– Да, там работих три години, но взех отбора от В група. Сега е различно. Няма кой да ти даде нужното време. И това не важи само за мен, а като цяло за българския футбол.

Щабът ви попълнен ли е вече, защото не видяхме едно познато до вас лице от работата ви – Димитър Иванов?

– Той не иска повече да се занимава с футбол. Затова не го взех. Насочва се към бизнеса, заедно със зет си. Прецени, че не иска да преживява повече от българския футбол. Знаете как е у нас – сега сме тук, утре сме на друго място. Пет, шест месеца до година стоим без работа. Той явно не може така да кара. Всеки храни семейство. Сега ще е на спокойствие, ще си изкарва добри пари. Пожелавам му успехи в начинанието, а на нас здрави нерви. Работата не ме е плашила никога.